În contextul discuțiilor aprinse despre lipsa mai multor medicamente de pe piață, companiile farma care acționează în România solicită Guvernului eliminarea taxei clawback, concomitent cu o politică de prețuri „rațională” și „predictibilă”.
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) susțin că „taxa clawback este un eșec evident” și solicită Guvernului să ia în considerare eliminarea ei. „Economiile pe care statul pretinde că le-a făcut cu ajutorul prețurilor mici și al suprataxării vor fi cu mult depășite de cheltuielile pentru tratarea unor afecțiuni mult mai grave, cauzate de lipsa medicamentelor uzuale, care au dispărut”, susține directorul executiv al APMGR, Laurențiu Mihai.
Producătorii de medicamente se mai plâng și de „presiuni fiscale considerabile”, dar și de „subfinanțarea evidentă” a sistemului de sănătate.
„Eliminarea taxei clawback și evitarea de a fi sub minimul european al prețurilor sunt măsuri necesare și normale, în condițiile în care nu mai există motivația crizei economice, din ce în ce mai multe medicamente sunt retrase de pe piață și unii pacienți sunt puși în situația de a nu mai avea acces la medicamentele de care au nevoie”, arată reprezentanții celor două asociații, printr-un comunicat de presă.
Firmele farma spun că piața de medicamente s-a redus în ultimele 12 luni cu 4,4%, în principal din cauza scăderii medicamentelor pe bază de prescripție în farmacii cu 7,5%.
Saptămâna trecută, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, declara că va fi reglementat în curând modul în care sunt fixate prețurile la medicamente. „În ultimii ani, au dispărut de pe piață mai mult de 1.000 de medicamente. În acest moment, CANAMED conține vreo 4.500 de poziții, ceea ce este puțin. Înseamnă că unele companii au decis pur și simplu să nu mai vină în România sau să-și retragă produsele din România. Asta are de-a face, pe de o parte, cu mecanismul de prețuri, pe de altă parte cu lipsa de predictibilitate a acțiunilor statului. Încercăm să îmbunătățim mecansimul de prețuri. În următoarele zile vom avea un ordin de ministru care reglementează mecanismul de prețuri, cât și câteva alte aspecte care să asigure accesul pacienților la medicamente — un sistem de raportare a lipsei medicamentelor, un sistem de monitorizare a stocurilor disponibile și măsuri coercitive. Pentru a asigura din nou încrederea, unde nu există bunăvoință vor trebui luate măsuri, fie că este vorba de lucruri în curtea statului, fie că este vorba de partenerii privați”, spunea ministrul.
Anterior, șeful MS a declarat că știa că sunt medicamente care dispar de pe piață, dar situația pe care a găsit-o este mult mai rău decât se aștepta.