Lucrurile se schimbă permanent în sistemul de învăţământ în România şi nu neapărat în bine, dar dacă e ceva ce rămâne la fel e obiceiul politicienilor de a merge la deschiderea anului şcolar. E o bună ocazie de a-şi face imagine, însă şi unul din momentele în care aproape toată lumea e atentă la cât de bine vorbesc Limba Română oamenii care ne conduc. Iar vânătorii de greşeli gramaticale n-au fost dezamăgiţi nici în acest an.
Liviu Pop, care e ministrul Educaţiei, a devenit subiect de ştire luna trecută, când, într-o şedinţă de Guvern, a făcut trei greşeli gramaticale grave, în doar câteva minute.
Iar luni, la începerea anului şcolar, a atras atenţia discursul ministrului - pe o foaie citită de Liviu Pop, cuvântul „copiii”, era scris cu doi de „i”, nu cu trei, cum e corect. Eroare pentru care a dat vina pe un funcţionar din Minister, dar pe care a spus că şi-o asumă.
Liviu Pop n-a mai avut însă un răspuns concret când a fost întrebat la Antena 3 ce reprezintă al treilea „i” din cuvântul „copiii”. Momentul, în materialul video.
Reporter: Vă rog să ne explicaţi acea regulă gramaticală. Când se scrie cuvântul „copii” cu doi „i”, când se scrie cu trei „i”?
Liviu Pop: Lucrul acesta e simplu când îi explici cuiva... îl punem cu trei „i” ca și roşii, trandafiri sau trandafirii roșii.
Reporter: Bun, și al treilea „i” ce este?
Liviu Pop: În ce sens al treilea „i” ce este?
Reporter: Din punct de vedere gramatical.
Liviu Pop: Alo?
Şi preşedintele Klaus Iohannis a făcut o greşeală gramaticală chiar în ziua începerii şcolii. Atunci când a vorbit despre Legea educaţiei, pe care şeful statului a comparat-o cu un puzzle.
Klaus Iohannis: Legea educației trebuie să încetetze să mai fie UN PUZZLE AL CĂREI PIESE se schimbă continuu...
Corect: Un puzzle ale cărui piese
Probleme cu Limba română a avut şi un deputat PSD, care, într-un mesaj pe Facebook, le-a transmis elevilor că - le place sau nu - trebuie să pună mâna pe carte, până vine vacanţa.
Călin Matei a scris însă greşit forma verbului „a pune”, la persoana a doua plural. Social-democratul a folosit forma „pune-ţi”, cu cratimă. Deputatul PSD de Maramureş a mărturisit că nici lui nu i-a fost prea dragă şcoala. Şi după ce i s-a atras atenţia asupra greşelilor, Călin Matei şi-a corectat mesajul, despre care spune că a fost doar o glumă.
Călin Matei, deputat PSD: A fost făcută în grabă, e o greşeală de ortografie, corectată şi cu asta-basta! Dar spuneţi-mi care, câţi la sută din elevi merg cu drag la şcoală. Care de abia aşteaptă să meargă la şcoală, spuneţi-mi câţi? O postare în spiritul glumei, fără nici o altă chestie. O glumă fără alte conotaţii. Care-i, unde-i problema?!