Ministrul Educației nu știe să explice când se scrie „copii” cu trei de „i”

Lucrurile se schimbă permanent în sistemul de învăţământ în România şi nu neapărat în bine, dar dacă e ceva ce rămâne la fel e obiceiul politicienilor de a merge la deschiderea anului şcolar. E o bună ocazie de a-şi face imagine, însă şi unul din momentele în care aproape toată lumea e atentă la cât de bine vorbesc Limba Română oamenii care ne conduc. Iar vânătorii de greşeli gramaticale n-au fost dezamăgiţi nici în acest an.
Liviu Pop, care e ministrul Educaţiei, a devenit subiect de ştire luna trecută, când, într-o şedinţă de Guvern, a făcut trei greşeli gramaticale grave, în doar câteva minute.
Iar luni, la începerea anului şcolar, a atras atenţia discursul ministrului - pe o foaie citită de Liviu Pop, cuvântul „copiii”, era scris cu doi de „i”, nu cu trei, cum e corect. Eroare pentru care a dat vina pe un funcţionar din Minister, dar pe care a spus că şi-o asumă.
Liviu Pop n-a mai avut însă un răspuns concret când a fost întrebat la Antena 3 ce reprezintă al treilea „i” din cuvântul „copiii”. Momentul, în materialul video.
Reporter: Vă rog să ne explicaţi acea regulă gramaticală. Când se scrie cuvântul „copii” cu doi „i”, când se scrie cu trei „i”?
Liviu Pop: Lucrul acesta e simplu când îi explici cuiva... îl punem cu trei „i” ca și roşii, trandafiri sau trandafirii roșii.
Reporter: Bun, și al treilea „i” ce este?
Liviu Pop: În ce sens al treilea „i” ce este?
Reporter: Din punct de vedere gramatical.
Liviu Pop: Alo?
Şi preşedintele Klaus Iohannis a făcut o greşeală gramaticală chiar în ziua începerii şcolii. Atunci când a vorbit despre Legea educaţiei, pe care şeful statului a comparat-o cu un puzzle.
Klaus Iohannis: Legea educației trebuie să încetetze să mai fie UN PUZZLE AL CĂREI PIESE se schimbă continuu...
Corect: Un puzzle ale cărui piese
Probleme cu Limba română a avut şi un deputat PSD, care, într-un mesaj pe Facebook, le-a transmis elevilor că - le place sau nu - trebuie să pună mâna pe carte, până vine vacanţa.
Călin Matei a scris însă greşit forma verbului „a pune”, la persoana a doua plural. Social-democratul a folosit forma „pune-ţi”, cu cratimă. Deputatul PSD de Maramureş a mărturisit că nici lui nu i-a fost prea dragă şcoala. Şi după ce i s-a atras atenţia asupra greşelilor, Călin Matei şi-a corectat mesajul, despre care spune că a fost doar o glumă.
Călin Matei, deputat PSD: A fost făcută în grabă, e o greşeală de ortografie, corectată şi cu asta-basta! Dar spuneţi-mi care, câţi la sută din elevi merg cu drag la şcoală. Care de abia aşteaptă să meargă la şcoală, spuneţi-mi câţi? O postare în spiritul glumei, fără nici o altă chestie. O glumă fără alte conotaţii. Care-i, unde-i problema?!
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.