Tu ce vrei să schimbi în România? Ionuţ Bădescu: Plata medicilor ar trebui să fie pe criterii de performanță

Data actualizării: Data publicării:
medic

Au plecat milioane de români din ţară şi printre ei mulţi specialişti, mulţi ingineri, mulţi profesori, muncitori şi bineînţeles, medici. Au învăţat gratuit mulţi dintre ei în universităţile din ţară, dar sistemul nu a reuşit să îi păstreze. Ştim cu toţii principalele motive: condiţiile din spitale şi salariile mici.

Fie că vorbim de sănătate, fie că vorbim de infrastructură, educaţie sau alte domenii telespectatorii Digi24 vor lideri responsabili, eficienţi şi,nu în ultimul rând, să nu uite că ei sunt în slujba oamenilor, şi nu invers. Că au primit de la cetăţeni ceva extrem de important: voturile lor. Adică încrederea lor. Ionuţ Bădescu este unul dintre medicii, care au ales să plece din România. În 2010, a ajuns în Marea Britanie, să-şi termine acolo specializarea în cardiologie. E drept, avea un salariu mic aici în ţară, dar nu acesta a fost principalul motiv al plecării. Ne spune imediat de ce n-a mai stat în România. Şi poate înţelegem ce l-ar putea face să vrea să se întoarcă.

Ionuţ Bădescu, medic cardiolog: “Am fost mai degrabă dezamăgit de condiţiile proaste de muncă, cât şi de pregătirea medicală deficitară din perioada rezidenţiatului. Îmi amintesc, de exemplu, cu tristeţe de irelevanţa materiei studiate pentru rezidenţiat, de lipsa medicamentelor, cât şi de atenţiile care încercau să îmi fie oferite de către pacienţi. Toate aceste lucruri m-au pus în situaţii dificile, ajungând până la a-mi fi ruşine de profesia pe care o practicam.

Cred că, în primul rând, ar fi necesară creşterea salariului de bază al medicilor. Cred de asemenea că ar trebui introdusă şi plata medicilor pe criterii de performanţă. De asemenea, sunt foarte multe posturi deficitare care sunt încă blocate şi ar fi necesară scoaterea lor la concurs, alături de restructurarea concursului de rezidenţiat.

Aş recomanda modelul britanic de pregătire ca model de specializare de urmat. În final, ar trebui şi accelerate accesarea fondurilor europene. Acest lucru ar determina creşterea investiţiilor în infrastructură sanitară ceea ce ar spori, ar îmbunătăţi condiţiile de muncă şi ar oferi un considerent în plus pentru a rămâne în ţară. Mai presus de toate este necesară schimbarea mentalităţii colective faţă de o profesie nobilă, care necesită o perioadă de pregătire îndelungată şi care e asociată cu responsabilităţi crescute, adesea fiind nevoiţi să luăm decizii de viaţă sau de moarte.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...