Coaliția de guvernare a discutat miercuri măsurile fiscale pe care le pregătește pentru a fi adoptate în luna august, au spus surse politice pentru Digi24.ro. PSD și PNL au căzut de acord asupra unei părți dintre acestea, însă pachetul fiscal integral nu a fost definitivat. Liderii din guvern au decis că vor exista două cote TVA – de 9% și 19% -, astfel eliminându-se impozitarea de 5%. Angajații din sectoarele Construcții și Agricultură vor plăti 10% CAS și CASS. Acciza pe tutun și alcool va crește de la 1 ianuarie 2024. Totodată, 200.000 de posturi neocupate din instituții vor fi desființate. În ceea ce privește veniturile mari, Coaliția discută despre taxarea cu 1% a sumelor scoase de marile companii din țară, spun sursele, și impozitarea salariilor de peste 15.000 de lei brut din IT.
În cadrul discuțiilor privind pachetul fiscal, liderii politici au agreat miercuri să elimine cota de 5% TVA și să există doar două impozitări - de 9% și 19%, potrivit surselor politice.
Sursele au precizat că s-a ajuns la un acord de principiu şi în privinţa impozitării cu 1% a clădirilor mai scumpe de 500.000 de euro. Măsura ar urma să se aplice şi în cazul deţinerii mai multor locuinţe. Liberalii ceruseră o analiză clară privind introducerea acestui impozit, cu exemple din sistemele altor ţări.
Liderii coaliţiei de guvernare s-au pus de acord, în şedinţa de miercuri, asupra reducerii posturilor libere dar bugetate din sistemul de stat. Măsura ar urma să se aplice printr-o Ordonanţă de urgenţă, de la 1 august şi ar viza aproximativ 200.000 de posturi. Potrivit surselor, această măsură ar aduce la buget, anual, 8 miliarde de lei.
De asemenea, angajații din sectoarele Construcții și Agricultură vor trebui să plătească 10% la contribuțiile de asigurări sociale și Sănătate, iar de la 1 ianuarie vor crește accizele pentru tutun și alcool, mai susțin sursele.
Noutatea în aceste discuții este reprezentată de subiectul impozitării salariilor de peste 15.000 de lei brut din IT. Totodată, spun sursele, Coaliția discută despre posibilitatea taxării cu 1% a veniturilor pe care multinaționalele le scot din țară, model deja aplicat în Polonia.
Marcel Ciolacu a confirmat, vineri, că se discută, la nivelul Coaliției, despre creșterea unor taxe, printre care TVA, mai exact despre renunțarea la TVA de 5% pentru o serie de activități și servicii, pentru că România este în procedură de deficit excesiv și riscă să piardă fondurile europene în primăvara anului viitor. Ministrul Economiei, Radu Oprea, declarase joi, la Interviurile Digi24.ro, că din cauza deficitului excesiv, în urma discuțiilor cu oficialii de la Comisia Europeană, în 2024 riscăm să rămânem fără banii europeni dacă nu ne încadrăm în deficitul bugetar asumat.