Kelemen Hunor: Guvernul pregătește o OUG care dă voie Ministerului de Finanţe să controleze bugetele locale. „Nu se poate accepta”

Data publicării:
Kelemen Hunor, UDMR leaves the ruling coalition, Bucharest, Romania - 13 Jun 2023
Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri că guvernul lucrează la o ordonanţă de urgenţă care ar permite ca Ministerul Finanţelor să controleze bugetele locale, ceea ce ar „pune autorităţile locale într-o situaţie absolut inacceptabilă”.

„Ceea ce nu a fost introdus în proiectul de lege cu care a venit Guvernul în faţa Parlamentului se doreşte să fie introdus într-o ordonanţă de urgenţă. Autorităţile publice deocamdată tac, nici nu ştiu dacă ştiu acest lucru, deci un control direct de la Ministerul de Finanţe spre autorităţile locale, asupra bugetului autorităţilor locale. Nu se poate accepta aşa ceva. Văd că soluţiile sunt căutate acolo unde nu vei găsi soluţii pentru a acoperi acest deficit şi acolo unde ar trebui să cauţi soluţii pur şi simplu nu ai curaj sau nu ai viziune să umbli”, a declarat Kelemen Hunor vineri, la Arad, citat de Agerpres.

El s-a declarat „îngrijorat” de datoria publică a României, pe de o parte, şi de deficitul bugetar „care creşte în fiecare lună”, pe de altă parte.

„Am văzut acele stenograme care au apărut în spaţiul public şi aşteptăm confirmarea, pentru că nu este de acceptat să nu se confirme sau să se infirme aşa ceva în câteva zile. Spunea ministrul de Finanţe că în septembrie deficitul a mai crescut cu 0,5% din GDP (PIB - n.r.) fiindcă încasările au fost mai mici cu 7,5 miliarde în septembrie decât era prevăzut, asta înseamnă cu 15% mai puţin decât era prevăzut. Nimeni nu spune nimic, nimeni nu spune că este adevărat, nu spune că nu este adevărat. Vorbim de bugetul României, vorbim de bani publici, şi este inacceptabil să nu existe o reacţie după ce a apărut în presă”, a spus Kelemen Hunor.

„Este o cămătărie legalizată cu dobânzi uriaşe”

Preşedintele UDMR consideră că „dacă nu găseşte Ministerul de Finanţe o soluţie la această problemă şi nu reuşeşte să colecteze banii spre buget, atunci trebuie să mergem spre pieţe, trebuie să căutăm finanţare pentru deficitul bugetar”.

„Astăzi nu neapărat deficitul este cea mai mare problemă, ci creşterea datoriei publice, care a ajuns la 54-55% şi se apropie de 60%. Dacă va ajunge la 60%, România va avea o problemă de finanţare a deficitului bugetar, şi acesta este lucrul cel mai îngrijorător în acest moment”, a adăugat liderul UDMR.

El a mai spus că asumarea răspunderii în faţa Parlamentului pe pachetul de măsuri „rezolvă doar parţial anumite probleme, nu rezolvă în totalitate şi nu rezolvă în acest an, pentru că marea majoritate a măsurilor prevăzute acolo sunt pentru anul viitor”.

Kelemen Hunor a mai declarat că taxa de solidaritate ar fi trebuit adoptată încă de anul trecut, când a fost propusă de UDMR, dar se întreabă „de ce instituţiile financiare nebancare nu au fost incluse”.

„Instituţiile financiare nebancare care dau împrumut cu o dobândă uriaşă, trebuie să plăteşti săptămânal dobânda, au scăpat. Este o cămătărie legalizată cu dobânzi uriaşe”, a afirmat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor este prezent în Arad pentru a participa la manifestările prin care sunt comemoraţi cei 13 generali din armata revoluţionară maghiară ucişi în oraş la sfârşitul Revoluţiei de la 1848-1849.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...