Grindeanu: Mi s-a sugerat ca Fondul Suveran de Investiţii să treacă prin OUG
Data publicării:
Fostul premier Sorin Grindeanu a declarat că i s-a ”sugerat” ca Fondul Suveran de Investiţii să treacă prin ordonanţă de urgenţă, el exprimându-şi convingerea că nici premierul Mihai Tudose nu va accepta acest lucru. Grindeanu a spus că este necesar ca acest fond, care urmează să includă companii precum Hidroelectrica, TAROM, Transgaz, Romgaz, să fie înfiinţat prin lege adoptată de Parlament.
”Mi s-a sugerat ca Fondul Suveran de Investiţii să fie adoptat prin OUG, ceea ce nu am acceptat”, a spus Grindeanu, într-un interviu la postul public de televiziune, preluat de News.ro.
El a precizat că este convins că nici premierul Mihai Tudose nu va accepta ca Fondul Suveran de Investiţii să fie înfiinţat prin ordonanţă de urgenţă.
Grindeanu a subliniat că el consideră că înfiinţarea acestui fond trebuie dezbătută în Parlament, pentru că este vorba despre ”10-12 miliarde de euro”.
”Vorbim de un patrimoniu al tuturor. Este vorba despre Hidroelectrica, Tarom, Transgaz, Romgaz”, a explicat fostul premier.
Sorin Grindeanu a mai explicat că proiectul pentru Fondul Suveran de Investiţii trebuia să plece de la Ministerul Economiei pe circuitul de avizare la celelalte ministere, ceea ce nu s-a întâmplat, astfel că nu a avut cum să intre în şedinţa de Guvern pentru a fi discutat.
Membrii Guvernului au discutat, în 30 iunie, în primă lectură, proiectul Fondului Suveran de Investiţii, urmând ca el să fie analizat în dezbatere publică şi să fie concretizat până în septembrie în proiect de lege şi trimis la Parlament.
”Acest fond este o măsură de stimulare economică prin care, în urma atragerii de capital din piaţa financiară internă şi internaţională, vor putea fi constituite surse de finanţare pentru proiecte de investiţii profitabile şi sustenabile ce vor antrena un efect de multiplicare în economie conducând la dezvoltare în paralel cu creşterea veniturilor bugetare”, a declarat ministrul Economiei.
Mihai Fifor a precizat că ideea creării Fondului Suveran de Investiţii a fost agreată şi de instituţiile europene şi internaţionale.
Într-un interviu acordat News.ro şi publicat la începutul lunii mai, Mihai Tudose, pe atunci ministru al Economiei, spunea că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va fi pus în dezbatere publică până pe 15 mai şi va avea şi o capitalizare iniţială în jur de 1,8-1,9 miliarde lei.
Fondul va cuprinde 25-30 de companii de stat aflate pe profit, aflate în subordinea ministerelor Energiei, Transporturilor, Economie şi Sănătăţii, listate sau nelistate, însă în final toate firmele din portofoliul fondului vor fi scoase pe bursă.
Guvernul a decis, pe 9 februarie, adoptarea unui memorandum privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).
Potrivit memorandumului, FSDI va avea drept scop dezvoltarea şi finanţarea proiectelor de investiţii rentabile şi sustenabile, fiind un mecanism de finanţare care va identifica şi materializa oportunităţi investiţionale cu impact în dezvoltarea economică durabilă şi crearea de noi locuri de muncă pe termen lung.
Statul român va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI.