Cum explică Ciucă și Ciolacu demiterea șefului APIA. „Noi n-am împărțit funcții de funcționari publici. Ar fi trebuit să fim arestați”

Data publicării:
ID249423_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cei doi lideri ai Coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au fost întrebați miercuri seară despre demiterea directorului general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), liberalul Ionuţ Lupu, în contextul în care acesta ar fi depus o plângere la DNA în care a denunțat presiuni făcute asupra lui pentru a debloca plăți pentru firme care aveau legături cu familia liderului PSD Paul Stănescu. Cei doi au spus că decizia „ține de Ministerul Agriculturii”. Președintele PNL a afirmat că nu a avut timp să discute despre acest subiect iar liderul PSD a răspuns că nu trebuie să fie informat de ministrul Agriculturii în legătură cu o astfel de decizie. „N-am auzit ca vreodată eu cu domnul Ciucă să fi împărțit funcțiile funcționarilor publici. Ar fi trebuit să fim arestați astăzi amândoi”, a mai spus Ciolacu.

„Nu am discutat cu domnul Lupu. Este o chestiune care ține nemijlocit de activitatea internă la nivelul Ministerului Agriculturii. Ca atare, sincer, nu am avut timp să discutăm despre acest aspect și nu vreau să speculez în acest moment”, a spus Nicolae Ciucă.

Reporter: Sunt colegi liberali care v-au cerut să luați atitudine, să aveți o discuție cu partenerii de Coaliție

„Ca să luăm atitudine, trebuie să avem o discuție, să avem date despre ceea ce s-a întâmplat și după aceea vom discuta”, a mai precizat Ciucă.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Vorbim de un funcționar public. Iertați-mă, nu este funcție politică. N-am auzit ca vreodată eu cu domnul Ciucă să fi împărțit funcțiile funcționarilor publici. Ar fi trebuit să fim arestați astăzi amândoi. Este atributul ministrului și cred că poate...Nici nu trebuie să mă informeze pe mine dacă schimbă pe cineva de la o agenție, fiindcă ține de funcționarea Ministerului Agriculturii. Dacă este o ilegalitate, mă bucur mult. Este deja DNA sesizat, Parchetul European și vom afla adevărul”.

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), liberalul Ionuţ Lupu, a fost demis, marţi seara, de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, din cauza întârzierilor la plată a subvenţiilor către fermieri şi a blocajului din sistem. Ionuț Lupu este funcționarul care a semnalat tunul de 5 milioane de euro pe care două firme apropiate de fiul liderului PSD Paul Stănescu urmau să-l dea statului român. Concret, două societăți cu care acesta are legături strânse au cerut subvenție pentru recoltarea stufului din Delta Dunării. O premieră în agricultură, făcută posibilă prin concursul Parlamentului, ministerului Agriculturii și altor instituții. Toate și-au dat mâna pentru a băga milioane de euro în buzunarele unor băieți deștepți. Întreaga procedură se afla în stadiu de verificare la APIA, fiind analizată și de Comisia Europeană.

Florin Barbu a spus că decizia îi aparține și este motivată de incompetența acestuia. „Am discutat și-n partid. Am spus incompetența pe care o are domnul Lupu. A reușit să blocheze 400 de milioane de euro, plățile subvențiilor fermierilor români. Și am luat această decizie”, a spus ministrul social-democrat. Întrebat de jurnaliști dacă s-a consultat cu liberalii în această privință, el a precizat că „funcția de director general al APIA este funcție publică, nu politică”, dând de înțeles că nu trebuia să își anunțe decizia.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri