Coaliția discută joi comasarea alegerilor. Ciolacu: Nu cred în argumentul lipsei de democraţie, mai mulţi români vor participa la vot

Data publicării:
Premierul Marcel Ciolacu
Ciolacu le cere miniștrilor să fie pregătiți pentru discuțiile de săptămâna viitoare despre PNRRCiolacu le cere miniștrilor să fie pregătiți pentru discuțiile de săptămâna viitoare despre PNRR Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că joi în coaliţie se va discuta despre comasarea alegerilor, precizând că în acest moment sunt 9 state UE care au comasat localele cu europarlamentarele, astfel că precedentele europene s-au creat. „Făcând această comasare, mai mulţi români participă la vot”, a mai spus şeful Executivului. În același timp, Sorin Grindeanu spune că atunci când se ajunge la un acord, acesta trebuie prezentat românilor. 

„Vă dau cuvântul meu de onoare că nici nu am vorbit aşa ceva. Dar, poate au pornit alţii sau vor unii să îmi transmită un mesaj. Chiar sunt un om care este receptiv şi poate să îmi transmită mesaje şi pe whatsapp şi pe sms-uri normale nu trebuie să îmi trimită prin televiziuni”, a spus premierul, după vizita la Automobile Dacia, întrebat despre discuţii în coaliţie privind o dublă comasare a alegerilor, în acest an, europarlamentare cu locale şi parlamentare cu prezidenţialele, potrivit News.ro. 

„Haideţi să terminăm întâi cu prima comasare, ca să ajungem la a doua”, a mai comentat Ciolacu. Preşedintele PSD a precizat că ”nueste nicio decizie politică”.

„Nu e un secret că joi avem după şedinţa de guvern, o coaliţie unde vom sta aplicat de vorbă, unde vom vedea toate argumentele. Cert este că în acest moment sunt 9 state membre ale Uniunii Europene care au comasat localele cu europarlamentarele, deci precedentele europene s-au creat”, a spus premierul.

Ciolacu a precizat că nu crede în argumentul lipsei de democraţie dacă se face o comasare, pentru că ştim cu toţii că la alegerile locale vin cei mai mulţi cetăţeni.

„Cu alte cuvinte, făcând această comasare, mai mulţi cetăţeni, mai mulţi români participă la vot. Participând mai mulţi români, atunci clasa politică e mai legitimă. Dacă erau singure europarlamentarele, fără niciun referendum, cum se mai întâmpla în trecut, atunci prezenţa la vot va fi una minimă. Eu cred că nu ne dorim pentru binele democraţiei acest lucru. Înţeleg toate argumentele şi spaimele, dar în decizia politică nu o să conteze foarte mult acest argument, că nu este democratic, dimpotrivă e mai mult decât democratic”, a subliniat premierul Ciolacu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, despre scenariile privind comasarea alegerilor, că patru runde de alegeri este foarte mult şi el nu este împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, fiind o metodă de a reduce numărul de scrutine.

Grindeanu: Când se ajunge la un acord în coaliţie, acesta trebuie prezentat românilor

Sorin Grindeanu a fost întrebat, miercuri, dacă susţine scenariul pentru o a doua comasare, cea a alegerilor parlamentare cu turul doi al alegerilor prezidenţiale. El spune că, atunci când se ajunge la un acord, acesta trebuie prezentat românilor.

„Eu susţin că onest este să mergem în faţa cetăţenilor cap-coadă şi să spui exact ce îţi doreşti tu, coaliţie în cazul de faţă, şi anume, vrei comasare de europarlamentare cu locale sau vrei ceea ce spuneaţi dumneavoastră, cap-coadă trebuie spus ce propune coaliţia românilor, nu pe segmente, nu altcumva. Asta susţin în continuare. Nu s-a luat până astăzi niciun fel de decizie pe niciun fel de comasare în cadrul coaliţiei. Susţin în continuare că, în momentul în care se ajunge la un acord în coaliţie, acest acord trebuie făcut pe toate tipurile de alegeri, spus foarte clar ce calendar propui românilor şi să mergi să prezinţi onest tot acest calendar”, a declarat Sorin Grindeanu.

Întrebat dacă ar trebui să se ia o decizie în acest sens, Grindeanu a răspuns: „Ar cam trebui, da. (…) În continuare sunt prim-vicepreşedinte la PSD şi vă anunţ că nu e luată nicio decizie din acest punct de vedere. Oricum, e o chestiune de zile, având în vedere calendarul pe care îl avem cu datele obligatorii pentru alegerile europarlamentare, care sunt în jurul datei de 9 iunie. Şi atunci calendarul te obligă să faci anumite hotărâri de guvern, anumite lucruri, care nu poate să mai întârzie foarte mult”.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit cu Valencia înainte și după inundațiile catastrofale provocate de fenomenul DANA
Digi FM
"Am localizat mașina, dar ei nu sunt aici". Mărturia unei românce din Spania, ai cărei părinți au dispărut în...
Pro FM
Val de reacții după ce Delia a apărut pe rețelele de socializare într-o altă ținută extravagantă: „Ce este în...
Film Now
Winona Ryder a împlinit 53 de ani. De ce se simte norocoasă alături de partenerul ei: „Avem multe în comun”
Adevarul
Cum se declanșează o afecțiune care provoacă degradarea celulelor creierului. Simptomele bolii apar între 30...
Newsweek
Cu cât crește o pensie dacă vei cumpăra între 1 și 6 ani de vechime? Termenul expiră în 2 luni
Digi FM
Ce este DANA, fenomenul extrem care a lovit Spania. Inundații devastatoare și aproape 100 de morți
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Tim Burton, apariție rară alături de cei doi copii ai lui. Billy Ray și Nell au moștenit trăsăturile tatălui...
UTV
Ilona Brezoianu a povestit despre modul inedit in care si-a cunoscut sotul. „E o poveste cu final fericit."