„Scopul acestei compuneri audio a fost să creeze impresia publicului că doamna Kovesi arestează politicieni și demnitari nevinovați”, a spus Cristian Tudor Popescu despre înregistrările apărute ieri în legătură cu șefa DNA.
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu subliniază că trebuie făcută diferența între o înregistrare și „un montaj de sunete”.
„S-a folosit în lipsa de alt termen, toată ziua azi s-a spus "înregistrare", ceea ce conduce la ideea de înregistrare a unei convorbiri în timp real de la cap la coadă, o discuție între doamna Kovesi și procurori, ori nu e vorba de așa ceva. Aici sunt luate niște fragmente din ceea ce spune doamna Kovesi, noi nu știm deloc ce spun procurorii cu care discută, și sunt mixate. Nu avem de-a face cu o înregistrare bloc, sunt luate numai anumite fragmente care corespund unei teze”, a spus jurnalistul.
El a adăugat că „acest document audio este alcătuit cu o teză clară”: „Kovesi îi presează pe procurorii DNA să facă dosare indiferent prin ce mijloace și să-i înhațe pe demnitarii cei nevinovați și cinstiți”.
Jurnalistul a precizat și că un cuvânt folosit de șefa DNA este un termen ingineresc.
„A decapa înseamnă a curăța o suprafață metalică a unei piese de impurități, de grăsimi, praf, pentru a o utiliza după, a lua partea subțire de pe o pătură asfaltică, a o decapa pentru că dorești să faci niște lucrări acolo. Să folosești expresia "a decapa instituții" în legătură cu un dosar mi se pare de domeniul literaturii suprarealiste”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.
„Trucarea unor astfel de acte audio se poate face fie prin sinteza de voce, unde performanțele sunt remarcabile, să reușești analizând cum vorbește cineva, cu mijloace de prelucrare electtronică, să-i reproduci vocea. Această lucrare, montaj audio, are un singur scop: să fie difuzat de televiziunile, de nenumărate ori, a fost aseară și va fi în continuare, de televiziunile care apără agresiv infractorii”, a subliniat jurnalistul.
Întrebat dacă această înregistrare arată o oarecare nemulțumire a subalternilor din DNA, Cristian Tudor Popescu a răspuns că „se întâmpla ceva și în FBI, și în CIA”.
„Nu e ieșit din comun, dar din punct de vedere politic, această însăilare este îndreptată împotriva doamnei Kovesi. Am și văzut reacțiile așteptate: fostul președinte al României a cerut arestarea ei imediată, domnul Dragnea măcar a avut decența să spună că dacă sunt reale, că să vedem ce spun organele de cercetare. Băsescu s-a grăbit să ceară arestarea”, a punctat el.
„Indiferent de ce va spune Inspecția Judiciară, scopul acestei compuneri audio a fost să creeze impresia publicului că doamna Kovesi arestează politicieni și demnitari nevinovați”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.
România TV a prezentat, duminică seară, mai multe înregistrări cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În una dintre ele, Kovesi i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să „ajungă mai repede” la „domnul premier” care a semnat „contractele cu casele”. „Uncheşelu (procurorul Jean-Nicolae Uncheşelu, care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinarii- n.r.), ştiţi ce îmi doresc? Să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (...) Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat”, spune procurorul şef al DNA.
În alte înregistrări, Kovesi le reproşează procurorilor că nu îşi fac treaba, că „de cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA”, iar cine s-a speriat sau nu are chef de muncă să plece. Ea face referire şi la dosarul privind Ordonanţa de Urgenţă 13. De asemenea, Kovesi mai spune că şi-ar fi dorit ca după decizia CCR privind ancheta declanşată în cazul OUG 13 DNA să iasă „cu un dosar, cu un ministru” sau măcar cu un dosar important.
Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, că înregistrarea conţine „fragmente” rostite de procurorul şef al DNA în mod public sau la diverse şedinţe, iar între acele declaraţii sunt intercalate sintagme care nu îi aparţinșefei DNA. Imediat, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va sesiza Inspecţia Judiciară.