Ziua predă cibernetică, noaptea salvează vieţi. Este povestea impresionantă a unei profesoare la ASE, căreia tragedia din Colectiv i-a răpit şapte studenţi, dar i-a dat o speranţă, că lumea poate fi salvată. De atunci, statistica este mereu de partea Virginiei Mărăcine.
30 octombrie 2015. Tragedia din Colectiv care a cutremurat o ţară întreagă i-a schimbat radical viaţa şi Virginiei Mărăcine, profesoară la Cibernetică.
Şapte tineri care aveau viitorul în faţă şi în care profesoara lor îşi punea mari speranţe s-au stins în fatidica noapte. Alţi trei au scăpat ca prin minune, cu răni grave şi traume psihice. A fost momentul în care profesoara a învăţat o lecţie de viaţă de la elevii săi.
Virginia Mărăcine, voluntar SMURD: „Mi-am dat seama din discuţiile cu studenţii mei care au supravieţuit la Colectiv că dacă ar fi avut cunoştinţe în domeniul primului ajutor si reacţii corecte, şansele multora dintre ei ar fi fost altele”.
La câteva luni după Colectiv, Virginia Mărăcine a luat o hotărâre: să plece, după ore, în misiuni de salvare. S-a oferit voluntar în serviciul de urgenţă şi după sute de ore de cursuri şi antrenament a ajuns paramedic pe ambulanţă.
Nu o să uite vreodată primul caz preluat.
Virginia Mărăcine: „În viaţa mea, până acum au fost foarte multe situaţii de urgenţă. Şi a trebuit să le fac faţă.”
În urmă cu 20 de ani, Virginia Mărăcine şi-a salvat nepotul de 3 ani şi jumătate, căruia i s-a făcut rău brusc. L-a resuscitat deşi nu ştia dacă ceea ce face e bine. Acum, salvează în fiecare zi oameni.
SMURD are acum 700 de voluntari în ţară. Ar fi nevoie de încă 10 ori pe atât.