Meleșcanu: În Ungaria avem o comunitate confruntată cu probleme foarte reale de supraviețuire

Data publicării:
romani scoala Ungaria 010916

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, spune că în Ungaria există o comunitate de români ce se confruntă cu probleme foarte reale de supraviețuire. Unele dintre ele, privind funcționarea școlilor sau existența unui ziar românesc, i-au fost prezentate diplomatului român în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o luni, la Budapesta, cu reprezentanți ai acestei comunități, relatează Agerpres.

teodor melescanu la digi24 iasi-1

„Noi avem o comunitate relativ mică, concentrată mai ales pe frontiera de est a Ungariei și est a României, confruntată cu probleme foarte reale de supraviețuire a unei comunități românești care a fost în anumite perioade destul de însemnată. Din punctul lor de vedere, principala preocupare este aceea de a obține și ei un sprijin mai substanțial de la autoritățile maghiare, așa cum și comunitatea maghiară din România primește sprijin de la Guvern și finanțare. Au foarte multe probleme legate de funcționarea școlilor, de funcționarea Asociației Românilor din Ungaria și de asemenea de tipărirea unor mijloace de informare, a unui ziar care este publicat aici. (...) Doresc un sprijin mai serios din partea autorităților de la Budapesta pentru păstrarea și dezvoltarea identității naționale”, a spus Teodor Meleșcanu, într-o întâlnire cu presa.

Ministrul afacerilor externe a adăugat că românii din Ungaria au fost interesați și de modul în care statul român sprijină comunitatea, una din propunerile directe făcute în cadrul discuțiilor fiind legată și de necesitatea unei prezențe culturale mult mai importante a României în Ungaria.

„Din abordarea pe care mi-au expus-o oamenii de aici am înțeles că sunt două mari direcții de acțiune. Una este aceea de a organiza mai multe activități culturale cu oameni care vin din România, fie artiști, fie scriitori, fie oameni de cultură care ar putea să vină în mijlocul lor și să le aducă o plus valoare care nu se poate găsi neapărat doar aici în Ungaria dar în al doilea rând își doresc foarte mult ca și în sensul celălalt, o parte din activitățile pe care le desfășoară ei aici, în domeniul cultural și artistic, să fie cunoscute și în România. (...) Oamenii sunt foarte realiști, nu au viziuni care ar putea să contravină statului maghiar, dimpotrivă sunt cetățeni loiali ai statului maghiar și singura lor preocupare este asigurarea identității culturale, spirituale și religioase”, a adăugat Meleșcanu.

El a precizat că au existat și solicitări de sprijin financiar din partea Guvernului român pentru capela ortodoxă de la așezămintele Gojdu și pentru amenajarea unor spații în care să poată fi desfășurate diferite activități de învățare a limbii române, a istoriei României.

„Este o comunitate mică, confruntată cu probleme, dar în același timp există un entuziasm foarte mare de la o parte importantă a acestei comunități de a găsi cele mai bune modalități pentru promovare și păstrarea identității culturale și spirituale ale românilor din Ungaria”, a afirmat diplomatul român.

La recensământul ungar din 2011, 26.345 de persoane din Ungaria au declarat că sunt de origine română, 13.886 au declarat limba română ca fiind limba lor maternă, iar 17.983 au declarat că folosesc limba română ca instrument de comunicare.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a efectuat luni o vizită oficială la Budapesta, la invitația ministrului afacerilor externe și al comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, fiind printre primele deplasări externe ale acestuia de la preluarea actualului mandat de șef al diplomației române.

Programul vizitei a inclus consultări cu șeful diplomației ungare, o întrevedere cu prim-ministrul ungar, Viktor Orban, și susținerea unei alocuțiuni, în premieră pentru un ministru român, la reuniunea anuală a diplomației ungare. Totodată, ministrul român a avut programată și o întrevedere cu reprezentanți ai comunității românești din Ungaria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri