Eurodeputatul Laszlo Tokes a pierdut, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul în care i-a dat în judecată pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe premierul Dacian Cioloş pentru retragerea Ordinului ”Steaua României”, decizia putând fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, transmite News.ro.
Laszlo Tokes a cerut Curţii de Apel Bucureşti, în 21 aprilie, anularea Decretului din 4 martie 2014, acuzându-l pe preşedintele Klaus Iohannis că a încălcat Constituţia prin semnarea decretului de retragere a distincţiei şi pe premierul Dacian Cioloş că a contrasemnat documentul.
Instanţa a pronunţat marţi decizia în acest caz, care poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu recurs, în 15 zile de la comunicarea acesteia.
"Respinge cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Admite cererea de intervenţie voluntară accesorie formulată în interesul pârâţilor de intervenientul Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional Steaua României”, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti.
Avocatul Kincses Elod, care îl reprezintă pe Laszlo Tokes, declara pentru News.ro că în acţiunea depusă la instanţă au fost prezentate două argumente principale.
"În primul argument arătăm nulitatea Consiliului de Onoare, deoarece nu a permis exercitarea dreptului la apărare al lui Laszlo Tokes, respectiv nu s-a admis ca subsemnatul să reprezint, să asist, în pofida faptului că Uniunea Naţională a Barourilor din România s-a pronunţat în sensul că avem acest drept. Al doilea motiv de nulitate este faptul că două denunţătoare, Ecaterina Andronescu şi Gabriela Firea, au participat la luarea hotărârii, deci este incompatibilitate vădită”, arăta avocatul.
Kincses Elod mai spunea că, în susţinerea apărării, va arăta instanţei că ”decretul de retragere încalcă dispoziţiile constitiţionale, respectiv articolul 1, alineatul 3 , care garantează respectarea idealurilor Revoluţiei”. El adăuga că legislaţia permite retragerea distincţiei în două cazuri: condamnare la închisoare sau săvârşirea unor fapte nedemne.
”Declaraţia lui Laszlo Tokes de la Tuşnad, care a declanşat întregul atac mediatic şi politic nu este o faptă, este o declaraţie. Deci şi sub acest aspect decretul prezidenţial, contrasemnat de către prim-ministru, nu rezistă criticii”, mai spunea avocatul eurodeputatului.
În 4 aprilie, eurodeputatul Laszlo Tokes i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să revizuiască decizia privind retragerea Ordinului ”Steaua României” şi a cerut protecţie Ungariei, el susţinând că se simte ameninţat după ce a fost numit ”trădător de ţară” sau ”spion străin”, în emisiuni de televiziune.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în 4 martie, decretul privind retragerea Ordinului "Steaua României" europarlamentarului Laszlo Tokes.
Tokes a primit Ordinul Naţional "Steaua României", cea mai înaltă distincţie oferită de statul român, în grad de Cavaler, în decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, printr-un decret al preşedintelui Traian Băsescu.
În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară ”Balvanyos” de la băile , din Covasna, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat apoi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat". Participanţii la eveniment au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari".