Sechestru pe toată averea lui Liviu Dragnea. Procurorii vor să recupereze 127,5 milioane de lei
Al treilea om în stat are de azi sechestru pe toată averea. Liviu Dragnea a fost chemat la DNA să ia la cunoştinţă decizia procurorilor. Aproape 128 de milioane de lei, adică peste 27 de milioane de euro, are de recuperat statul de la liderul PSD şi alţi patru inculpaţi din dosar. Suma depăşeşte valoarea întregii averi oficiale a lui Dragnea, aşa că DNA i-a pus sub sechestru toate bunurile. Case, terenuri, acţiuni, conturi şi bani daţi cu împrumut.
În doar câteva minute, procurorul de caz i-a explicat exact cum stă situaţia. Mai mult i-a luat liderului PSD să intre şi să iasă. Zeci de oameni, atât susţinători, cât şi protestatari, l-au aşteptat pe Liviu Dragnea în faţa sediului DNA.
La plecare, nu a făcut nicio declaraţie. pentru că ştia de ce a fost chemat.
„O să merg ca să iau în primire sechestrul, probabil urmează sechestrul pe viață. Am fost făcut țintă de câte ori PSD a vrut să facă ceva important pentru România. Acum sunt folosit ca mijloc pentru a bloca legile justiției de oameni care se ascund”, spusese el în cursul zilei.
Liviu Dragnea se consideră o victimă a statului paralel, dar ancheta în acest caz se bazează pe investigaţiile Oficiului European Antifraudă. Inspectorii europeni au sesizat DNA că banii destinaţi dezvoltării judeţului Teleorman s-au scurs printre degetele autorităţilor direct în conturile Tel Drum. Alţi patru suspecţi din dosar, acţionari Tel Drum, foşti şi actuali funcţionari ai Consiliului Judeţean teleorman, s-au ales cu sechestru pe avere.
„Aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse de procurorii anticorupție, în vederea recuperării prejudiciilor și prin raportare la infracțiunile reținute în sarcina suspecților menționați, în funcție de participarea fiecăruia la infracțiunile de care sunt suspectați”, arată DNA.
Prejudiciul în dosar este estimat de procurori la 30 de milioane de lei şi 20 de milioane de euro.
„Liviu Nicolae Dragnea ar fi iniţiat un grup organizat care este activ şi astăzi”, spunea Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA, săptămâna trecută.
Un grup organizat cu ajutorul căruia, spun procurorii, Liviu Dragnea ar fi pus mâna, prin interpuşi, pe societatea Tel Drum şi apoi pe o parte din banii judeţului.
Privatizarea societăţii Tel Drum a fost primul pas. Apoi, Liviu Dragnea, ca şef al Consiliului Judeţean Teleorman, a semnat cumpărarea unui utilaj pentru asfaltare. Utilajul a ajuns prin mai multe aranjamente în administrarea şi apoi în proprietatea Tel Drum, care între anii 2002 şi 2005 a pus mâna pe toate contractele pentru reabilitarea și întreținerea structurii rutiere a judeţului.
Ulterior, când s-a aflat că lucrările publice erau atribuite fără licitaţie societăţii Tel Drum, Consiliul Judeţean a inclus în caietul de sarcini, ca şi condiţie, utilizarea utilajului. Practic, contractele au ajuns tot la Tel Drum.
Procurorii spun că membrii grupului au interpus de mai multe ori firme între Consiliul Judeţean sau alte entităţi administrative şi societatea Tel Drum pentru a nu se vedea cine profită de pe urma statului. Un alt pas, care de altfel a atras atenţia reprezentanţilor europeni, a fost implicarea firmei Tel Drum în contracte cu finanţare de la UE. Procurorii spun că finanţările au fost obţinute cu documente false.
„DRAGNEA NICOLAE-LIVIU, președintele al Consiliului Județean Teleorman la data faptelor – sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum și asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie”, se arată în comunicatul DNA.
Liviu Dragnea a fost astăzi la DNA pentru a fi informat despre această măsură.
Anterior, președintele PSD spunea că sechestrul în dosarul Tel Drum este „un mijloc pentru a bloca legile justiției” și acuză că informațiile au fost date „pe surse, pe canale neoficiale și ilegale”.
După divorțul de Bombonica Prodana, lui Liviu Dragnea i-au rămas, pe numele său, un apartament de 80 de metri pătrați şi Hotelul Turris din Turnu Măgurele - construcţia şi terenul aferent. Celelalte bunuri au ajuns la fosta soţie, la copii sau la fratele său, Viorel Dragnea. Oficial, în declaraţiile de avere, Liviu Dragnea nu a trecut niciodată vreun beneficiu de pe urma firmei Tel Drum.
Comunicatul DNA:
În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1056 din 13 noiembrie 2017, privind suspiciunea constituirii unui grup infracțional organizat în vederea obținerii frauduloase a unor sume de bani prin contracte finanțate cu bani publici, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în conformitate cu art. 249 C. proc. pen. și art. 20 din Legea 78/2000, au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de următorii suspecți:
DRAGNEA NICOLAE-LIVIU, președintele al Consiliului Județean Teleorman la data faptelor – sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum și asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie,
NEDA FLOREA, reprezentant al SC Tel Drum SA - sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 31.343.799,19 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de dividende,
BĂȚĂUȘ MUGUR, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman la data faptelor - sechestru asigurător până la concurența sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, asupra acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare, asupra sumelor de bani datorate acestuia de către terțe persoane,
PIPEREA VICTOR, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, la data faptelor - sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 63.999.908,88 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute de acesta, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu, de către terțe persoane,
PREDESCU MARIN, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, la data faptelor - sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 32.203.658,27 lei, asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute de acesta, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu, de către terțe persoane.
Aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse de procurorii anticorupție, în vederea recuperării prejudiciilor și prin raportare la infracțiunile reținute în sarcina suspecților menționați, în funcție de participarea fiecăruia la infracțiunile de care sunt suspectați.
Prejudiciul estimat în cauză, până în acest moment, ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni) și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite (2 infracțiuni) este de 127.547.366,34 lei, fiind compus din:
- suma de 32.203.658,27 lei (echivalentul a 6.930.138 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 506,
- suma de 63.999.908,88 lei (echivalentul a 13.772.603 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 701,
- suma de 5.742.872,19 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 506,
- suma de 25.600.927 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 701.
Până în acest moment, nici autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene) nu s-a constituit parte civilă cu privire la sumele ce ar fi fost obținute nelegal din fonduri europene de peste 20 milioane euro), nici Consiliul județean Teleorman nu s-a constituit parte civilă cu privire la prejudiciul ce ar fi fost produs prin infracțiunile de abuz în serviciu ( peste 31 milioane lei).
La data de 21 noiembrie 2017, suspecților li s-a adus la cunoștință conținutul ordonanței privind dispunerea măsurilor asigurătorii, în conformitate cu dispozițiile CPP.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
- Etichete:
- liviu dragnea
- tel drum
- dosar tel drum
- dosar teldrum
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News