Procurorii au făcut publice fotografiile mai multor persoane arestate abuziv în timpul evenimentelor din 13-15 iunie, anchetatorii încercând astfel să le identifice cu ajutorul publicului. "Pentru un număr de circa 100 de persoane din Piața Universității, reținute în dimineața zilei de 13 iunie 1990, nu există date suficiente", se arată în comuncatul de presă.
Lista conţine fotografiile persoanelor ridicate din Piaţa Universităţii în data de 13 iunie 1990 şi reţinute la U.M. 0575 Măgurele şi a celor reţinuţi Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” (U.M. 0828 Bucureşti ) în zilele de 14 şi 15iunie 1990.
Comunicatul integral al Ministerului Public:
În continuarea cercetărilor în cauza cunoscută generic sub denumirea ”Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990”, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurori ai Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus prin ordonanță, în temeiul art.196 alin. 2 din Codul de procedură penală, autorizarea publicării pe site-ul instituției a fotografiilor existente la dosarul cauzei, în scopul identificării tuturor persoanelor vătămate. Până în acest moment, în urma verificării datelor menționate în evidențele constituite la nivelul unităților unde aceste persoane au fost reținute, cât și a fotografiilor realizate la momentul reținerii, nu în toate cazurile identificarea a fost posibilă, întrucât unele din aceste persoane au declarat date de stare civilă care nu le aparțineau sau care nu au corespondent în baza de date Centrală de Evidență a Persoanelor.
Pentru un număr de circa 100 de persoane din Piața Universității, reținute în dimineața zilei de 13 iunie 1990, nu există date suficiente care să poată conduce la identificarea lor întrucât au fost indicate în albumele foto realizate în incinta U.M. Măgurele numai cu nume și prenume, fără alte date suplimentare.
Astfel, cu toate că au fost efectuate de către procurorii militari o serie de verificări, acestea nu au condus la identificarea tuturor persoanelor vătămate în urma evenimentelor din 13-15 iunie 1990 petrecute în municipiul București, acesta fiind, dealtfel, unul dintre obiectivele stabilite în sarcina procurorilor prin hotărârea pronunțată de judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care a fost confirmată măsura infirmării dispusă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În acest context, în vederea soluționării cu celeritate a cauzei, publicăm fotografiile următoarele persoane.
Datele care pot conduce la identificarea persoanelor vătămate din cauza anterior menționată urmează a fi furnizate într-un interval de 30 de zile de la data postării pe site-ul instituției a fotografiilor publicate, după care acestea vor fi retrase.