Dosarul Mineriadei: Petre Roman a chemat minerii din Valea Jiului prin telex

Data publicării:
170117_PETRE_ROMAN_PG_09_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Procurorii militari ai Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arată în rechizitoriul dosarului Mineriada că fostul premier Petre Roman a trimis un telex prin care a chemat la Bucureşti minerii din Valea Jiului, scopul acestei deplasări fiind acela de a împiedica înlăturarea noii puteri politice, unele discuţii telefonice fiind purtate pe telefonul guvernamental, scrie News.ro.

170117_PETRE_ROMAN_PG_09_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

„În data de 8 iunie 1990, la sediul FSN din str. Varşoviei nr.4, a avut loc o întâlnire la care au participat inculpaţii Ion Iliescu, Petre Roman, Dumitru S. Nicolae, Cazemir Benedict Ionescu, precum şi alţii. În cadrul acestei întâlniri s-a pus în discuţie eliberarea Pieţei Universităţii, discutându-se trei posibile scenarii, şi anume: neintervenţia forţelor de ordine pentru înlăturarea manifestanţilor, intervenţia forţelor de ordine pentru eliberarea Pieţei Universităţii de persoanele care au mai continuat să demonstreze, iar cel de-al treilea scenariu l-a reprezentat implicarea muncitorilor în eliberarea Pieţei Universităţii şi, în mod special, a minerilor având în vedere precedentele intervenţii ale acestora, din 28 - 29 ianuarie 1990 şi respectiv 18 - 19 februarie 1990. Unii dintre cei prezenţi s-au opus eliberării Pieţei Universităţii, cu motivarea că numărul celor prezenţi în Piaţă este în continuă scădere, iar demonstraţiile se vor stinge de la sine. La un moment dat, inculpaţii Ion Iliescu şi Petre Roman au părăsit sediul FSN, iar întâlnirea celor menţionaţi s-a încheiat fără a se lua vreo decizie referitoare la Piaţa Universităţii (…)”, se arată în rechizitoriul procurorilor despre modul în care s-au desfăşurat planurile pentru degajarea Pieţei Universităţii în iunie 1990.

Într-un final, s-a optat pentru intervenţia în forţă iar conform observaţiilor înscrise pe Planul de intervenţie, în urma acţiunii forţelor de ordine „au fost reţinute 276 persoane care dormeau în piaţă pe trotuare, în corturi, în tomberoane destinate colectării gunoaielor”, majoritatea acestora fiind duse iniţial la sediul Poliţiei Transporturi Feroviare, iar de acolo la sediul unei unităţi militare din Măgurele.

Procurorii mai remarcă faptul că acţiunea a vizat „capturarea manifestanţilor”, şi nu dispersarea lor, prin mijloace paşnice, „fiind relevant în acest sens faptul că în planul de acţiune pentru evacuarea Pieţei Universităţii, aprobat în cursul zilei de 12.06.1990 de către primul - ministru Petre Roman, la punctul 3 litera b se prevedea ca patru detaşamente de poliţie să acţioneze „pentru încercuirea şi reţinerea persoanelor existente în piaţă”.

În document se mai arată că în seara de 13 iunie 1990 şi în noaptea de 13 spre 14 iunie 1990 au apărut la balconul Palatului Victoria, inculpaţii Ion Iliescu, Petre Roman, Cazemir Benedict Ionescu, Nicolae Dumitru, care le-au mulţumit tuturor persoanelor prezente întrucât dăduseră curs solicitării exprese de a veni să sprijine instituţiile democratice ale statului.

Anchetatorii au audiat un martor care a declarat că a vorbit cu Petre Roman la telefon şi că acesta din urmă i-a cerut să trimită minerii din Valea Jiului la Bucureşti.

„Discuţia dintre inculpatul Petre Roman şi martorul (...) a avut ca obiect solicitarea primului, ca minerii din Valea Jiului să fie mobilizaţi pentru a se deplasa la Bucureşti, în acea noapte. După terminarea acestei discuţii telefonice, martorul a văzut  un telex de la Guvernul României, semnat de către inculpatul Petre Roman, care solicita venirea minerilor în Capitală, în scopul de a împiedica înlăturarea noii puteri politice. Acelaşi martor a mai susţinut că a avut mai multe convorbiri telefonice, la Bucureşti, purtate pe telefonul guvernamental, unele dintre acestea purtându-le şi la Ministerul Minelor cu inculpatul Burlec Plăieş Cornel”, se mai arată în rechizitoriu.

Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, marţi, că procurorii militari au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi au trimis în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider al minerilor Miron Cozma.

Potrivit procurorilor, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990 autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în acest atac fiind implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Conform procurorilor, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării, arată procurorii.

Ei menţionează că atacul a fost pus în practică în dimineaţa de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane (fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracţiunii), vătămarea integrităţii fizice sau psihice a 1.388 de persoane (fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracţiunii) şi privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a 1.250 de persoane.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Avion Eurofighter Typhoon al Forțelor Aeriene Austriece profimedia-0905226725
Țara de lângă România al cărei spațiu aerian a rămas neprotejat în weekend: de ce și-au luat liber piloții...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului