Dosarul accidentului de la 2 Mai: CSM a respins propunerea de suspendare din funcție a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu

Data actualizării: Data publicării:
judecatoare Ioana Ancuţa Popoviciu nu raspunde intrebarilor puse de jurnalisti
Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, miercuri, propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie, până la finalizarea procedurilor disciplinare, a Ioanei Ancuţa Popoviciu, judecătoarea care soluţionează dosarul lui Vlad Pascu, şoferul drogat care anul trecut a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai.

Corina Matlinschi, jurnalist Digi24: După ore întregi de deliberare, secția pentru judecători în materie disciplinară a hotărât ca această judecătoare din Mangalia să rămână în funcție, să nu fie suspendată până la finalizarea cercetării disciplinare, așa cum a cerut Inspecția Judiciară.

Urmează ca în scurt timp să vedem și care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii.

Dacă judecătoarea ar fi fost suspendată, întregul proces în care Vlad Pascu este judecat ar fi fost reluat de la zero.

După cum vedeți în imagini, magistratul a stat 70 de secunde în fața jurnaliștilor fără să răspundă la niciuna din cele 11 întrebări pe care aceștia i le-au adresat.

A răspuns se pare în fața colegilor judecători și i-a convins să nu fie suspendată din funcție, să poată să își exercite în continuare profesia.

Rămâne să vedem care va fi motivația.

Inspecția Judiciară a cerut această suspendare, pentru că în sala de judecată, magistratul a întrebat dacă este prezent unul dintre tinerii care au murit în accidentul de la 2 Mai, și chiar a fost surprins când a auzit că două victime au decedat acolo. Părea că nu ar fi citit dosarul înainte de ședința de judecată, deși avea această obligație. Există o cale de atac pe care Inspecția Judiciară o poate face, la instanța supremă, până atunci însă, judecătoarea rămâne în dosarul în care Vlad Pascu este acuzat de ucidere din culpă.

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu

Ioana Ancuţa Popoviciu a fost acuzată de tatăl uneia dintre victimele accidentului de la 2 Mai că a întrebat dacă tânărul mort este în sala de judecată și i-a cerut buletinul.

Pe 16 aprilie, Inspecţia Judiciară anunţa că a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o propunere de suspendare din magistratură a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, din cadrul Judecătoriei Mangalia.

Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”, se preciza într-un comunicat al IJ.

Inspecţia Judiciară informa, în luna februarie, că s-a sesizat din oficiu şi face verificări privind comportamentul magistratului în sala de judecată.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri