Milionarul fugar Avraham Morgenstern a fost condamnat definitiv, vineri seară, la 8 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Judecătorii au decis că trebuie să plătească şi prejudiciul, de 10 milioane de euro. Omul de afaceri a plecat însă din ţară, în timpul procesului, deşi era sub control judiciar. Ca urmare, conducerea Secţiei 6 de poliţie a fost schimbată din funcţie, cel puţin temporar, şi e anchetată acum de şefii Poliţiei Capitalei. Corpul de control al ministrului de interne a făcut propriile verificări şi a ajuns la concluzia că, există suspiciuni de favorizarea infractorului.
DNA a cerut verificările la Poliţia Capitalei. Procurorii anticorupţie au vrut să ştie de ce nu au anunţat poliţiştii la timp că Avraham Morgenstern a dispărut.
S-a aflat despre fuga lui în instanţă, când judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au sesizat că nu a venit la proces şi au cerut explicaţii poliţiştilor. Trecuseră deja trei zile de când acesta lipsea.
Investigaţiile ar trebui să lămurească dacă a fost o neglijenţă, o problemă de comunicare sau, mai grav, un act voit.
16.05.2017 - Avraham Morgenstern lipseşte de la poliţie.
19.05.2017 - Curtea de Apel cere explicaţii de la poliţie, după ce omul de afaceri lipseşte de la termen.
30.05.2017- Poliţia informează instanţa că omul de afaceri nu a respectat programul din 16 mai.
31.05.2017- Judecătorii emit mandat de arestare în lipsă.
O primă verificare a fost făcută de Corpul de control al Ministrului de Interne, iar răspunsul a ajuns la procurorii care au fost şi ei sesizaţi de DNA.
„Există o suspiciune rezonabilă privind săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului de către organele de poliţie care aveau obligația să exercite programul de supraveghere al inculpatului Avraham Morgenstern”, a declarat DNA.
„Doi ofiţeri cu funcţii de conducere au fost trecuţi pe funcţii inferioare, respectiv adjunctul secţiei 6 şi şeful Secţiei 6”, a anunțat Mihai Voicu, director la Poliția Capitalei.
Primele verificări arată că poliţistul de supraveghere a întocmit informările către instanţa de judecată în aceeaşi zi în care omul de afaceri a lipsit de la program. Numai că angajatul Secţiei care trebuia să le trimită la Curtea de Apel nu a făcut-o, iar ulterior le-a explicat şefilor că a uitat.
Omul de afaceri israelian a intrat în atenţia procurorilor în primăvara lui 2014, când a fost reţinut alături de fostul primar din Constanţa, Radu Mazăre.
Procurorii l-au acuzat că l-ar fi mituit pe Radu Mazăre ca să obţină contractul pentru cartierul social Henri Coandă din Constanţa. Banii i-ar fi dat prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, un alt om de afaceri arestat în lipsă.
După şapte luni, Avraham Morgenstern a fost reținut a doua oară. Omul de afaceri ar fi dezvoltat un mecanism financiar prin care a evitat plata taxelor pentru contractele cu Primaria Constanţa, spuneau procurorii anticorupţie. A stat în arest preventiv şi arest la domiciliu aproape doi ani, după care a fost plasat sub control judiciar.
Procesul a început în 2015, iar prima decizie s-a pronunțat în ianuarie anul acesta: 12 ani de închisoare. Vineri, s-a anunțat decizia irevocabilă: 8 ani închisoare.
În prezent, omul de afaceri este dat în urmarire internaţională.