Transport în comun la mâna a doua, cu riscurile de rigoare, pentru 130.000 de localnici din Galaţi. Mai mult de trei sferturi dintre autobuze şi tramvaie sunt second-hand, folosite intens în Olanda şi Germania. Locuitorii ar mai trece cu vederea faptul că sunt gălăgioase, poluează şi nu au aer condiţionat. Dar încep să se teamă pentru vieţile lor: duminică seara, un autobuz a luat foc pe traseu.
Norocul pasagerilor care erau în acest autobuz a fost că şoferul şi-a dat seama că ceva nu este în regulă şi i-a rugat să coboare repede. După câteva minute, flăcările cuprindeau vehiculul, foarte aproape de rezervorul pentru combustibil.
130.000 de localnici merg în fiecare zi cu autobuzele, troleibuzele sau tramvaiele vechi de la Galaţi şi nu au deloc cuvinte de laudă pentru directorii regiei de transport.
Societatea de transport în comun de la Galaţi are 165 de autobuze şi troleibuze în parcul auto. Dintre acestea, aproape trei sferturi au fost cumpărate la mâna a doua de prin Europa.
Un autobuz are o perioadă de funcţionare de 8 ani. Pe traseele de transport în comun din Galaţi sunt autobuze vechi şi de 20 de ani.
La tramvaie, lucrurile stau şi mai rău. Toate cele 60 de vagoane au rulat decenii bune în Germania şi în Olanda înainte de a fi aduse la Galaţi.
Perioada de funcţionare a tramvaielor este de 20 de ani, însă cele de la Galaţi sunt pe şine de aproape 50 de ani.
Directorii firmei de transport în comun de la Galaţi face acum promisiuni pe baza banilor promişi de Consiliul Local.
Ing. Constantin Graur - directorul de exploatare Transurb SA: „70 de autobuze noi, de mică şi medie capacitate, şi până la Crăciun sperăm să apară cele 14 troleibuze noi pentru care s-a făcut licitaţie”.
Societatea de transport în comun de la Galaţi a intrat în folclor: anul trecut a înlocuit geamurile autobuzelor cu unele care să se deschidă mai mult, ca să suplinească lipsa instaţiei de aer condiţionat.