Scene incredibile surprinse ziua în amiaza mare de o echipă Digi24 Oradea, într-o gară din Bihor. Mai mulţi indivizi atacă din mers trenurile-cisternă care transportă combustibil și le golesc. Hoţii îşi folosesc, pentru cărat, copiii pentru că cei mici nu pot răspunde penal pentru faptele lor.
- Ce faceţi cu găleţile?
- Mergem la furat.
- Ce furaţi?
- Motorină!
- De unde?
- De aici, din vagoane.
- Ziua, la amiaza mare?
- Da, da!
Sute de litri de combustibil sunt transferaţi în câteva clipe din vagoanele-cisternă în canistre. Trenurile vin de la depozitul unei companii peroliere din Tileagd unde au descărcat motorina sau benzina. Nu toate cisternele ies însă golite complet.
Localnicii spun că astfel de furturi au loc zilnic. Unul dintre ei i-a şi filmat pe hoţi.
- În fiecare zi şi în fiecare noapte. Când partida de manevră a depozitului scot vagoanele goale în gară cetăţenii aşteaptă la poartă şi acolo se poziţionează cu găleţi, deschid gurile de golire a vagoanelor şi sustrag ce a mai rămas în ele.
În banda de hoţi fiecare membru are misiunea lui. Unii urcă pe cisternele care ies din depozit și verifică dacă a mai rămas combustibil înăuntru. Dacă răspunsul e pozitiv, ceilalți alergă pe lângă tren şi îl golesc.
Cei care cară găleţile şi canistrele sunt copiii. Chiar dacă sunt prinşi cei mici nu răspund penal.
„Inspectoratul de jandarmi judeţean Bihor a fost solicitat de către serviciul Poliţie Transporturi feroviare pentru a acorda sprijin în exercutarea unei acţiuni pe raza localităţii Tileagd. Existau informatii despre sustrageri de produse petroliere”, declară Daniel Bizău, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor.
Anul trecut, polițiștii bihoreni au înregistrat opt dosare de furt de produse petroliere din vagoane.
„În cursul acestui an, alte două dosare penale pentru aceeaşi infracţiune în cadrul cărora sunt cercetate 10 persoane de la care a fost recuperat o parte din prejudiciu. Alte 5 dosare penale au fost întocmite în aceeaşi perioadă pe numele unor agenţi de pază bănuiţi de complicitate”, afrimă Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
Compania petrolieră şi-a luat măsuri de siguranţă dar în zadar.
„Compania face eforturi susţinute pentru diminuarea acestui fenomen. Pentru a proteja aceste stocuri, colaborăm strâns cu o firmă de pază şi, desigur, cu toate autorităţile române competente în acest domeniu”, a fost răspunsul companiei petroliere către Digi24.
Poliţia feroviară ia în calcul introducerea pazei armate în afara depozitului.