Sindicate ale angajaţilor ANP: La originea revoltelor din închisori se află televiziunile ai căror patroni sunt în detenție

Data publicării:
sigla penitenciare

„Putem înţelege interesul şi ignoranţa tuturor celor care trâmbiţează o preocupare pentru condiţiile de detenţie. Nu înţelegem demersul din perspectiva în care nu am văzut o zbatere în zona în care am putea creşte numărul locurilor de cazare. Nu putem înţelege nici faptul că până la momentul în care, în penitenciare, nu au ajuns persoane cu influenţă în zona media sau potente financiar, sistemul penitenciar nu a fost un subiect pe ordinea de zi a media”, remarcă liderul Federaţiei Sindicatelor din ANP, Florin Şchiopu, într-o postare pe site-ul organizaţiei sindicale.

El acuză şi Ministerul Justiţiei de ignoranţă.

„Nu ieşim că avem condiţii de detenţie improprii când responsabil de acest lucru este atât Ministerul Justiţiei, cât şi Guvernul României. Nu ieşi că iei în calcul o amnistie sau graţiere, în condiţiile în care ai Parlamentul în vacanţă şi tu, Guvern, nu eşti abilitat să emiţi vreo normă în acest sens. Cred că situaţia actuală ar trebui asumată de Guvernul român şi găsite soluţiile care să nu vulnerabilizeze personalul de penitenciare”, afirmă liderul sindical.

În opinia sa, este „imperativ necesară” aplicarea prevederilor legale detinuţilor care distrug, care incendiază şi celor care consideră că folosirea forţei este soluţia. 

„Aceste lucruri sunt asumate de ANP, respectiv că în România penitenciarele sunt supraaglomerate. Din păcate, lucrurile nu depind de noi. Dacă am găsi locaţii care să modifice structura de cazare, am fi primii care ne-am dori. În condiţiile actuale ale deţinuţilor, de aglomerare,  trăieşte şi personalul. Spre deosebire de deţinuţi, care pot cere unele lucruri, angajaţii nu au cum să ceară pentru că sistemul penitenciar nu le poate rezolva azi problema”, a declarat Şchiopu pentru News.ro.

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) susţine că scopul final al acestor demersuri este acela de a forţa o amnistie.

„Patronii de trusturi trebuie extraşi, până nu li se adaugă alte condamnări. Ceilalţi deţinuţi nu contează, folosesc scopului”, afirmă sindicaliştii într-o postare pe site-ul SNLP.

Sindicatul susţine că, exceptând Penitenciarul Poarta Albă, nu au fost înregistrate încă proteste în unităţi care includ regimurile semideschis şi deschis. De asemenea, SNLP susţine că, deşi la Penitenciarul Jilava nu sunt proteste, mai multe care de transmisie ale televiziunilor se află la poarta închisorii, ceea e poate reprezenta o provocare.

„Dacă un singur coleg de-al nostru va păţi ceva din elanul vostru de a vă recupera patronii încarceraţi, ne vom invita singuri în platou. În platoul din faţa televiziunilor. Şi vom protesta. Legal. Cât va fi nevoie. Vom protesta pentru libertatea presei!”, avertizează sindicaliştii.

Ei spun că sunt expuşi permanent agresiunilor, lucru pe care şi-l asumă, dar cer să fie lăsaţi să îşi facă meseria.

Deţinuţi din penitenciarele Iaşi, Poarta Albă, Botoşani, Oradea, Miercurea-Ciuc, Giurgiu, Vaslui şi Brăila au protestat în ultimele două zile, peste 700 au refuzat hrana, nemulţumiţi de condiţiile de detenţie, printre care supraaglomerarea şi serviciile medicale, a anunţat, miercuri, Administraţia Naţională a Penitenciarelor. În unele unităţi a fost alarmat personalul şi s-a cerut sprijinul jandarmilor şi al pompierilor, pentru că unii deţinuţi au incendiat mai multe haine şi le-au aruncat de la ferestrele celulelor. 

Miercuri, la Penitenciarul Rahova au intrat în refuz de hrană peste 20 de deţinuţi, solidarizându-se cu ceilalţi deţinuţi care protestează la alte unităţi din ţară. De asemenea, mai mulţi deţinuţi de la Penitenciarul Bistriţa au protestat miercuri, unii dintre ei urcându-se pe acoperişul unităţii, iar alţii ţipând din celule, nemulţimiţi de condiţiile de detenţie. Alţi deţinuţi au protestat din celule, izbind cu gamelele de gratii sau fluturând cearşafuri.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat miercuri că înţelege nemulţumirile şi nerăbdarea deţinuţilor care protestează, pentru că ştie că aşteaptă de prea mult timp să fie găsite soluţii la problemele din penitenciare, dar le transmite că escaladarea tensiunilor nu va duce la adoptarea de măsuri grăbite şi ea nu va lua nicio măsură sub presiune. Raluca Prună le cere deţinuţilor să aibă răbdare, pentru că se lucrează la găsirea rapidă a unor soluţii, care să rezolve supraaglomerarea şi alte probleme din penitenciare, cum ar fi cele privind hrana şi accesul la muncă.

Raluca Prună s-a adresat deţinuţilor, spunând că speră că aceştia o văd, şi le-a transmis că aceste proteste nu servesc nimănui, nici lor, nici societăţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...