Raport IGPR: Permise suspendate doar de formă în Constanța. Beneficiari, persoane influente din județ și angajați ai acestora

Data publicării:
politist trafic - captura
Foto: captură TV

În România, ţara europeană în care mor cei mai mulţi oameni în accidente rutiere, se fac manevre cu permisele de conducere! Peste 100 de șoferi cu permisul reținut au fost salvați de Inspectoratul de Poliție Constanța în ultimii doi ani. Aceştia nu ar fi stat nicio zi pietoni, așa cum spune legea: își recuperau carnetul chiar de a doua zi. Şi asta pentru că suspendarea era făcută doar de formă celor opriţi în trafic, arată rapoarte interne ale Poliţiei Române! În schimbul acestor favoruri, poliţiştii constănţeni ar fi avut parte de anumite beneficii.

Primele semne de întrebare au început să apară în 2017. Conducerea Direcției Rutiere a verificat baza de date și a descoperit nereguli în cazul a 75 de permise suspendate pe parcursul acelui an.

Permise suspendate doar în acte

Raport, Direcția Rutieră: „Cu ocazia auditării (anul 2017, n.r.) s-a stabilit faptul că un număr de 75 de abateri ce atrag suspendarea dreptului de a conduce, starea dreptului de a conduce a persoanei sancționate contravențional a fost modificată din „Valabil” în „Cu restricții - Suspendat” în aceeași zi sau la scurt timp înainte de validarea stării dreptului de a conduce ca urmare a expirării perioadei de suspendare”.

În total peste 100 de șoferi ar fi beneficiat de „sprijin” în ultimii doi ani și jumătate. Pe scurt: ei rămâneau fără permis din cauza depășirii vitezei sau a altor abateri de la Codul Rutier, dar își puteau primi permisul înapoi, arată notele interne, pentru că reținerea nu figura nicăieri. Pentru a se acoperi, polițiștii din Constanța introduceau abaterea în baza de date chiar și la câteva zile după expirarea perioadei de suspendare.

Iulia Stanciu, jurnalist Digi24: Conform unor surse din IGPR, în vara anului 2017 proprietarul unui hotel de aici din statiunea Mamaia a rămas fara permis. Dar suspendarea a fost introdusă în sistem abia la 7 zile de la expirare.

În aceeași perioadă, mai precis, mai - iunie 2017, ar fi rămas fără permis și nașa fostului șef al IPJ Constanța, Constantin Dancu, aflat până în iunie 2020 la conducerea inspectoratului de poliție. Permisul i-ar fi fost luat femeii doar de formă. În sistem a fost implementat ca suspendat abia la două zile după ce a expirat perioada de suspendare.

Direcția Rutieră a cerut IPJ Constanța să ia măsuri. Nu s-a întâmplat însă nimic

Metoda a funcționat și în 2018, arată rapoartele interne. Direcția Rutieră a cerut IPJ Constanța să ia măsuri. Nu s-a întâmplat însă nimic. IPJ Constanța a trimis cazul la Parchet și, potrivit legii, cercetările interne s-au oprit.

Reacția fostului șef IPJ Constanța, C. Dancu, pentru Digi24: „În cazul tuturor neregulilor pe care le-am constatat (inclusiv în urma materialelor de verificare ale forurilor superioare) am sesizat atât Biroul Control Intern din cadrul Inspectoratului, cât și Direcția Control Intern din cadrul IGPR ori unitățile de parchet competente”.

Anul trecut în vară Comandantul Poliției Române a trimis Corpul de control la Poliția din Constanța.

Abateri ascunse la IPJ Constanța

Raport Direcția Control Intern, IGPR: „Din datele existente la nivelul IGPR reiese că, începând cu luna ianuarie 2018, în cadrul IPJ Constanța - Serviciul Rutier - conducătorii auto nu au răspuns pentru abaterile comise și au avut posibilitatea conducerii autovehiculelor, fără riscul răspunderii în cazul depistării în trafic, deși, în fapt acestora le fusese suspendat dreptul de a conduce”.

Iulia Stanciu, jurnalist Digi24: Nu toți erau persoane influente, ci angajați ai acestora, spun surse interne din IGPR. De exemplu în martie-aprilie 2018 ar fi rămas fără permis de conducere angajatul unei firme mari de jocuri de noroc din județul Constanța. Patronul acestuia ar fi intervenit, iar polisțiștii ar fi introdus ca fiind suspendat abia la 5 zile după ce perioada expirase.

Rapoartele de reținere a permiselor erau puse pe „tăvițe”, nu erau trecute în registre și nu erau asumate printr-o semnătură, arată raportul Corpului de control. Acest mod de lucru ar fi făcut mai ușoa ascunderea abaterilor.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...