Dacian Cioloş, interviu la Digi24. Principalele declarații

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos_govro

Şeful Guvernului a fost în studioul Digi24 şi a răspuns întrebărilor lui Cosmin Prelipceanu. Dacian Cioloş a prezentat, în premieră, planurile sale pentru perioada electorală. Întrebat cum a primit anunţurile PNL şi USR care l-ar susţine pentru continuarea activităţii după alegerile din decembrie, premierul a declarat că lucrează la un proiect. Un proiect pentru guvernarea României în perioada următoare, care va fi apoi discutat cu partidele. Iar acest lucru se va întâmpla acum, înaintea alegerilor parlamentare.

Despre inundații

Dacian Cioloş, premierul României:

Din ce am înţeles, în judeţul Galaţi au fost mereu probleme în ultimii ani. Astăzi am aprobat scoaterea din rezerva de stat a unor alimente pentru 44 de persoane care au fost evacuate şi sunt într-un campus.

Dincolo de scripte e vorba de oameni, trebuie formate nişte reflexe. Din păcate, se aşteaptă ordine de sus pentru a interveni. Odată ce dispozitivul este pus în funcţiune, lucrurile merg. Ne ia prin surprindere acest mod ierarhic, formal, în care se acţionează.

Acolo (în judeţul Galaţi - n.r.) sunt 3 sau 4 localităţi în care s-a construit pe cursul râului, în zonă inundabilă. Ţin minte de când eram ministrul Agriculturii că acolo sunt probleme. Nici casele nu sunt asigurate, e greu să-i convingi pe oameni să-şi lase casele şi să se mute în altă parte.

Din păcate, noi, Guvernul, dăm în fiecare am despăgubiri pentru cei afectaţi de inundaţii. Sunt şi planuri de amenjare a teritoriului pe care autorităţile locale nu le aplică.

Problemele cardului de sănătate

O să vedem după ce se face auditul sistemului cardului de sănătate ce probleme sunt acolo. Nu există un contract de mentenanţă, a fost o licitaţie la care nu s-a prezentat nimeni. A doua licitaţie a fost contestată. Acum contractul a fost semnată, va fi mentenanţă şi vom vedea ce spus specialiştii.

A fost scump, în principal pentru că au fost cheltuiţi acolo bani europene. Sunt mai multe alte sisteme informatice pe care s-au dat mulţi bani şi care nu se pot folosi. Este nevoie să lucrăm la ele cu bună-credinţă şi vom avea nevoie de câţiva ani ca să le punem în funcţiune aşa cum trebuie.

Avem o problemă la nivelul administraţiei publice şi de competenţă. Pe recepţie, pe evaluarea calităţii acestor lucrări. E greu să menţinem oameni de calitate în IT atâta vreme cât în privat se plăteşte mult mai bine. Chiar dacă ai softuri bine făcute, dacă cei care le utilizează nu sunt de calitate, ajungem la acelaşi rezultat.

Despre o eventuală candidatură la alegerile parlamentare

Nu există în spaţiul public reflexul sincerităţii. Există mai mult reflexul imaginii pe care o ai spunând anumite lucruri. Este foarte multă neîncredere între noi poate şi datorită comportamentului politicienilor. Pe o astfel de neîncredere se construieşte demagogia. Sau populismul. Când eşti sincer şi direct cu oamenii, chiar dacă ai lucruri mai dificile de comunicat... Eu cred că societatea ar fi mai câştigată cu astfel de abordări.

Trebuie să spunem adevărul şi să ne asumăm că putem fi pedepsiţi câteodată. 

Eu mi-am luat un angajament la început, că nu o să candidez pentru că vreau să dau acestui guvern un echilibru într-un an electoral, într-o perioadă în care România evoluează bine economic. Era şi este în continuare important să dăm semne de predictibilitate în guvernarea ţării. De asta am spus de la început că nu o să candidez. 

Nu înseamnă că nu-mi doresc să văd anumite proiecte continuate. Dar cred că se poate face şi fără să candidez. (Detalii, aici)

Proiect pentru guvernarea României după alegeri

Trebuie să discutăm despre valori şi principii. Iar cetăţenii trebuie să decidă dacă doresc să punem în păractică aceste lucruri.

Îmi propun ca în perioada următoare să să prezint un proiect care să reflecte experienţa acumulată în această perioadă. Pot să contribui cu asta la discuţiile care vor avea loc în perioada următoare. Discuţiile cu partidele pot avea loc după ce von cu acest proiect. 

Este vorba despre principii de onestitate şi onoare, despre proiecte pe care le-am început şi trebuie duse dincolo de un an de zile. Le vom pune pe hârtie cu colaboratorii şi îl vom lansa în dezbatere publică.

Decât să fac un raport în decembrie, un raport formal la sfârşit, prefer să îl fac acum. Şi să le spunem cetăţenilor: Uitaţi, pentru că ne-aţi întrebat dacă candidăm. Uitaţi, contribuţia mea la ce se va întâmpla după alegeri este acest raport, acest proiect.

N-am discutat cu partidele despre posibilitatea să fiu prim-ministru după alegeri. Şi nu acest lucru mă interesează neapărat. Eu vreau să ştiu dacă proiectele pe care le-am început vor fi continuate. (Declarațiile complete, aici)

Despre plagiat

Este vorba despre onestitate, despre valoare. Nu e vorba că sunt puţini oameni interesaţi de acest subiect de discuţie. Detalii, aici.

Despre greşeli

Am greşit de mai multe ori de când sunt prim-ministru. Am greşit şi când am ales unii oameni, şi când am luat unele decizii.

O decizie greşită poate fi corectată dacă o recunoşti la timp. eu cred că nu putem învăţa decât din greşeli. Important este ca acest greşeli să se repercuteze cât mai puţin asupra celorlalţi, să fie corectate la timp.

Despre justiţie

Nu cred că există prea multă justiţie nicăieri, atâta vreme cât justiţia îşi face treaba. Pot să vă spun în cunoştinţă de cauză - după cinci ani la Bruxelles - că România nu este nici cea mai corpută, nici cea mai puţin coruptă din Uniunea Europeană. Cred că este foarte important să facem din ce în ce mai puţină justiţie la televizor şi tot mai multă în tribunale.

Şi guvernul are de lucru, cei din justiţie au dreptate când spun că au nevoie de alocări bugetare multianuale.

Cu doamna ministru Raluca Prună am lucrat bine. Nu are experienţă politică dar are onestitate. (Detalii, aici.)

Reformele Guvernului Cioloş ar putea dispărea după alegeri

Nu trebuie să ne temem de politică. Este rolul nostru, al cetăţenilor să facem în aşpa fel încât politica să fie onestă. În măsura în care ne vom folosi de această forţă, lucrurile bune începute vom rămâne. Societatea trebuie să ceară, prin modul în care votează, ca lucrurile bune să rămână.

Înregistrarea integrală a emisiunii „Jurnalul de Seară” o puteți urmări AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul unde noaptea nu se sfârșește niciodată. Cum supraviețuiesc 2.000 de oameni în întunericul absolut timp...
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Pro FM
Taylor Swift, mai mult decât generoasă cu echipa care a ajutat-o în turneul care i-a adus miliarde. Cât a dat...
Film Now
Noi probleme de sănătate pentru Jamie Foxx. El a fost rănit după ce a fost prins într-o încăierare, chiar la...
Adevarul
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Newsweek
DOCUMENT 100.000 pensii cresc până de Anul Nou. Care pensionari iau banii și despre ce sume e vorba?
Digi FM
Procesul care a şocat întreaga lume se apropie de final. Gisele Pelicot încă aşteaptă explicaţii: Nu îţi poţi...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Christina Applegate, despre primele semne de scleroză multiplă: „Îmi amintesc căderea”. Dezvăluirile...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...