Foto: presidency.ro
ACTUALIZARE 9:30. Klaus Iohannis a pierdut peste 5.000 de fani, din cei peste 1,7 milioane, potrivit facebrands.ro.
ACTUALIZARE 22.44: După declarația președintelui Klaus Iohannis în care a denunțat abordarea ANAF în cazul trustului Intact drept „heirupistă”, internauții l-au criticat pe șeful statului. Mai mult, Klaus Iohannis a început să piardă din aprecierile de pe pagina sa oficială de Facebook.
„Domnule Klaus Iohannis. Am stat la coada la Londra 8 ore ca să vă votez. După declaraţia dvs. de astăzi despre Antena 3, aş mai sta la coadă 8 ore ca să NU vă mai votez. Ar trebui să vă fie ruşine, dar m-aş mira”, a fost comentariul unui internaut.
„Azi ați dat o palmă tuturor celor care, în ciuda campaniei denigratoare pe care A3 vi-o făcea, s-au mobilizat să vă aducă în fruntea țării. Azi ați dat o palmă statului de drept și v-ați amestecat în punerea în execuțare a unei hotărâri judecătorești, azi este ziua în care ați pierdut definitiv respectul celor care au crezut că sunteți președintele unei Românii a bunului simț!”, a subliniat un alt internaut.
„Cred că libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă din partea ANAF mi se pare nepotrivită, dacă nu discutabilă, și am constatat din discuții avute că există deschidere la factorii de decizie și prin discuții așezate și calme se găsesc soluții convenabile”, a spus Klaus Iohannis, la întrebarea unui jurnalist.
ANAF a transmis, luni, că a trimis notificări pentru evacuarea sediilor care au fost confiscate și trecute în proprietatea statului prin decizii judecătorești, deci inclusiv cele în care își desfășoară activitatea postului de televiziune Antena 1 și Antena 3.
Astfel, clădirile grupului GRIVCO, fondat de omul de afaceri Dan Voiculescu, precum şi imobilul în care funcţionează televiziunile Antena1 şi Antena 3 trebuie evacuate în cinci zile.
ANAF a făcut notificarea de evacuare în baza deciziei definitive din august 2014 pronunţată de judecători în dosarul privatizării ICA. Magistraţii au hotărât atunci trecerea în proprietatea statului a terenurilor din Băneasa pe care Grupul GRIVCO le-a obţinut în urma privatizării frauduloase a fostului Institut. Tot atunci, instanţa a dispus şi confiscarea sediului televiziunilor, considerând că a fost achiziţionat din sumele obţinute din aceeaşi privatizare ilegală.
Prejudiciul total a fost stabilit la 60 de milioane de euro. Până în prezent, s-a recuperat puţin peste 1%, din vânzarea unui apartament în Bucureşti şi a unei vile din Predeal.
În urma acestei decizii, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a chemat pe premierul Dacian Cioloș să dea explicații cu privire la situația în care se află acum posturile de televiziune din grupul Intact.
Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că descinderea organizată de ANAF la sediul televiziunilor trustului Intact reprezintă „un atac inacceptabil și un plan bine pus la punct de suspendare a democrației''.
„Consider că în fața acestei situații excepționale se impune o măsură din partea Parlamentului, care este instituția fundamentală menită să apere drepturile și libertățile cetățenilor, printre care și dreptul la liberă exprimare. În baza articolului 111 al Constituției, Senatul are dreptul să ceară Guvernului să dea explicații și vreau să vă solicit să fiți de acord să cerem primului-ministrul al României să vină mâine în fața Senatului pentru a da explicații cu privire la acțiunea unor instituții aflate în subordinea Guvernului care nu pot fi puse în regimul economic al recuperării unor sume de bani, ci aruncă o pată degradantă asupra întregii țări, ca stat european, care pune preț pe libertatea de exprimare a presei", a susținut Tăriceanu.
Prim-ministrul Dacian Cioloș a explicat miercuri în Parlament că nu a fost informat de acţiunea ANAF, care a cerut ca imobilul în care funcţionează televiziunile Antena 1 şi Antena 3 şi clădirile grupului Grivco să fie evacuate.
„Nu am fost informat şi nici nu trebuia să fiu”, a spus premierul.
De asemenea, premierul a precizat că termenul de cinci zile este singurul prevăzut de lege şi că, dacă nu ar fi fost respectat, ANAF putea fi acuzată de descriminare.