Guvernul aprobă memorandumul şi scrisoarea de intenţie cu FMI. O întrebare rămâne: Cine le semnează

Data publicării:
memo

Guvernul aprobă miercuri memorandumul şi scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional. Rămâne însă întrebarea cine va semna documentele. Incertă este atât semnătura preşedintelui, care se opune supraaccizei la carburanţi şi electoratei, cât şi semnătura ministrului de Finanţe, care şi-a dat demisia la începutul săptămânii trecute.

Iniţial, preşedintele a spus că nu va semna scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar din cauza supraaccizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, cu care nu este de acord.

Bineînţeles, responsabilitatea este a Guvernului şi a dumneavoastră, dar o asemenea taxă nu va fi susţinută public de către mine, pentru că nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă. Nu blochez decizia dintre dumneavoastră şi Guvern, de data aceasta, dar nu îmi cereţi să semnez aceste negocieri”, spunea Traian Băsescu pe 23 ianuarie.

După ce premierul a asigurat că această măsură nu va fi inclusă în document, preşedintele a mai avut o obiecţie: reducerea ratelor la credite pentru românii cu venituri mici. „Nu am ezitare să o spun, şi echipa Fondului a greşit acceptând această soluţie. Am văzut-o pe doamna şefă a delegaţiei, poate având o experienţă mai mică, fericită că a găsit o soluţie inovativă. Nu, doamna reprezentantă a Fondului, ţi-o spun eu, preşedintele acestei ţări în care vii în misiuni, experienţa îmi spune că este greşit, iar doamna trebuie să aibă experienţă suficientă să conducă delegaţia Fondului în România”, declara preşedintele pe 11 februarie la B1 TV.

Pe lângă problema legată de semnătura preşedintelui, mai este şi întrebarea: cine va parafa documentul din partea Ministerului de Finanţe. Chiar dacă a demisionat, Daniel Chiţoiu este în continuare ministru. Cel puţin teoretic, pentru că demisia nu a fost înregistrată încă. Practic însă, acesta nu şi-a mai pus semnătura pe nici un document de când şi-a înaintat demisia, iar la şedinţa de Guvern de săptămâna trecută a trimis un secretar de stat să reprezinte ministerul. „Din punct de vedere legal şi constituţional, până la emiterea decretului de către preşedinte prin care încetează mandatul unui ministru, indiferent cine e el, acela îşi exercită atribuţiile”, a explicat premierul Victor Ponta pe 14 februarie.

Fără semnăturile necesare, board-ul FMI nu poate aproba memorandumul şi nici nu poate pune la dispoziţia României primele două tranşe din împrumut. România are un angajament de patru miliarde de euro cu Fondul Monetar şi Comisia Europeană, care se derulează pe doi ani. Banii pot fi folosiţi doar în caz de nevoie, pentru că acordul este unul de tip preventiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Dan Negru a dezvăluit pe cine ar vota să conducă Bucureștiul: „Le-a făcut pe toate în doi ani! A scris și...
Pro FM
Taylor Swift, după zvonurile potrivit cărora Lady Gaga ar fi însărcinată: „E iresponsabil să comentezi despre...
Film Now
Jennifer Lopez dezminte zvonurile despre divorț și neagă faptul că ar avea probleme în căsnicie: „Există...
Adevarul
A fost descoperită cauza majoră a bolii inflamatorii intestinale
Newsweek
VIDEO Nave de război și submarine ale Rusiei, la doar 450 km de SUA. De ce apar în poziție de luptă?
Digi FM
VIDEO Cum să prevenim burnout-ul: Andreea Raicu dezvăluie secretele echilibrului între muncă și viața...
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Martin Lawrence, despre motivul pentru care a refuzat oferta lui Jackie Chan de a juca alături de el în Rush...
UTV
Brasov, Cluj-Napoca si Sibiu, in topul oraselor in care oamenii ar alege sa se mute, arata un studiu realizat...