Funeralii pentru Shimon Peres. Ierusalimul se transformă în fortăreață
Data actualizării: Data publicării:
Ierusalimul s-a transformat azi într-o fortăreaţă. O mare parte din oraș este închisă. În jur de 100 de oficiali străini, printre care Barack Obama, iau parte la funeraliile fostului preşedinte Shimon Peres. Este un eveniment cum Israelul nu a mai cunoscut din 1995, de la funeraliile fostului premier Yitzhak Rabin. 8.000 de poliţişti au fost mobilizaţi să asigure securitatea. România este reprezentată la funeralii de președintele Klaus Iohannis și de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
La funeraliile lui Shimon Peres participă preşedinţi, regi, prinţi, şefi de guvern şi miniştri din peste 70 de ţări, adică mai bine de o treime din ţările lumii.
Shimon Peres va fi înhumat în cimitirul de pe Muntele Herzl, în secţiunea dedicată marilor lideri ai Israelului, lângă fostul premier Yitzhak Rabin. La funeralii sunt aşteptate 90 de delegaţii străine. Vor fi acolo preşedintele american Barack Obama, cel al Franţei, Francois Hollande, regele Felipe al Spaniei, prinţul Charles al Marii Britanii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. O prezenţă demnă de remarcat este cea a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.
Desfăşurarea de forţe pentru a preveni orice incident de securitate va fi pe măsură.
„Este una dintre cele mai mari operaţiuni ale poliţiei care s-au desfăşurat la Ierusalim în ultimii ani”, a declarat Micky Rosenfeld, purtătorul de cuvânt al Poliţiei.
Un centru special de comandă al poliţiei a fost instalat în apropierea Muntelui Herzl, unde vor avea loc funeraliile. În jur de 8.000 de poliţişti, printre care unităţi de patrulă ale forţelor speciale, poliţişti sub acoperire şi poliţişti de frontieră iau parte la operaţiune. Poliţia a efectuat deja mai multe arestări preventive, iar ministrul securităţii interne a ordonat supravegherea reţelelor sociale pentru a preveni un eventual atac comis de un aşa-zis lup singuratic.
„Mobilizarea va continua cât timp va fi nevoie, până vineri după-amiază, când se încheie funeraliile”, a spus Micky Rosenfeld.
Mii de israelieni i-au adus un omagiu fostului preşedinte, al cărui trup a fost depus la Parlament. Fostul preşedinte american Bill Clinton, care va susţine şi un discurs la funeralii, s-a recules deja lângă sicriul lui Shimon Peres.
Potrivit presei israeliene, ceremoniile vor începe în jurul orei 9.30.
Cine a fost Shimon Peres
Figură simbolică a politicii israeliene, lider respectat şi laureat al premiului Nobel pentru Pace, Shimon Peres lasă în urmă o moştenire ce se confundă cu însăşi istoria Israelului.
Era ultimul supravieţuitor din generaţia politicienilor care au fondat statul Israel.
Originar din Polonia, Shimon Peres s-a stabilit în 1934 alături de familie la Tel Aviv, pe atunci în Palestina controlată de britanici. După declararea independenţei Israelului, în 1948, Shimon Peres a primit sarcina de a găsi echipament militar din străinătate pentru noua armată israeliană. Mai târziu a organizat programul nuclear al Israelului şi este considerat părintele bombei atomice israeliene.
Ministru în numeroase guverne, Shimon Peres a fost premier timp de două mandate și președinte al Israelului între 2007 și 2014.
A obținut premiul Nobel pentru Pace în 1994 pentru rolul său în negocierile pentru acordurile de pace de la Oslo cu Palestina, un premiu pe care l-a împărțit cu premierul Yitzak Rabin și cu liderul palestinian Yasser Arafat. Încheiate în 1993 la Washington, acestea îşi propuneau să conducă la o soluţionare globală şi durabilă a conflictului dintre israelieni şi palestinieni, dar nu au fost niciodată puse în aplicare.