Sute de copii ai românilor care muncesc în străinătate s-au întors în școlile din ţară anul acesta

Data publicării:
eleva

La Brașov, 135 de copii s-au întors din Italia și Spania și au cerut echivalarea studiilor și înscrierea în clasele I-VIII la școli din județ. Cei mai mulți au revenit în România cu părinții după ce aceștia nu și-au mai găsit loc de muncă în străinătate.

Alții au fost trimiși acasă la bunici, fie pentru că nu s-au adaptat sistemului occidental de învățământ, fie pentru că părinții nu și-au mai permis să îi dea la școlile europene.

În Constanța, peste 150 de elevi au depus cereri pentru echivalarea studiilor.

Dosarul de (re)înscriere trebuie să conţină, printre altele, foaia matricolă în original de la şcoala în care a promovat elevul și situaţia la învăţătură pentru fiecare an în parte făcut în străinătate.

Psihologii spun că şocul este dublu, dar poate fi atenuat: copiii schimbă din nou sistemul de învăţământ şi sunt şi departe de părinţi în multe cazuri. „Schimbarile sunt majore în viaţa copilului, prin urmare impactul devine şi el major. De obicei, copii pot să devină dezorientaţi, poate să scadă capacitatea de concentrare, capacitatea de atenţie, pot fi uşor demotivaţi la începerea anului şcolar. Este important ca readaptarea să fie lină”, atrage atenţia psihologul Cristina Dîncu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri