Studenții de la Drept, fără lucrare de licență din vară
Speriate de piaţa neagră a licenţelor şi sătule să dea zeci de mii de euro pe softuri antiplagiat, facultăţile au început să renunţe la lucrările de licenţă de la finalul studiilor. Prima este Facultatea de Drept de la Universitatea din Bucureşti, unde studenţii vor rămâne, chiar din această vară, doar cu examenul grilă. Însă atât reprezentanţii altor universităţi, cât şi cei ai studenţilor cred că aceasta poate duce la scăderea calităţii învăţământului superior.
„Deschideţi internetul şi veţi găsi de vânzare lucrare de diplomă. Nu doar la Drept, la toate facultăţile. Un fenomen pe care nu avem cum să îl controlăm”, a spus decanul Facultății de Drept, Flavius Baias.
Acesta este principalul motiv pentru care Facultatea de Drept a decis să renunţe la lucrarea de licenţă.
„Nu se justifică să achiziţionăm un soft pentru lucrările de diplomă care costă câteva zeci de mii de euro şi apoi alimentarea lui cu baze de date pentru a verifica daca lucrurile sunt plagiate sau nu, Nu avem cum să controlăm fenomenul scrierii de către altă persoană”, a adăugat decanul Facultății de Drept.
La Facultatea de Drept, schimbarea se face chiar de anul acesta. Practic, studenţii care sunt acum în anul IV şi urmau să predea la vara lucrări de licenţă de zeci de pagini, acum nu mai au decât de învăţat, pentru că singura metoda de evaluare va fi un examen scris.
Măsura a fost discutat şi cu studenţii facultăţii.
„Mi se pare că examenul grilă reflectă cunoştinţele pe care le deprinzi în timpul facultăţii, mai mult decât licenţa scrisă”.
„Este mai greu examenul de licenţă, se aude că vor fi grile deschise, nu închise, şi ne vom pregăti mai bine şi ne va ajuta ami mult la intrarea în profesie, la Barou sau INM”.
Măsura este posibilă ca urmare a unui ordin dat de fostul ministru Mircea Dumitru, la finalul mandatului, acum două săptămâni. Actul spune că diploma de licenţă se poate obţine după una sau două probe, la alegerea facultăţilor.
„Pentru noi e o situaţie foarte avantajoasă pentru că se poate plia mai convenabil pe foarte marea varietatea programe de studii pe care o avem în universitate, fiecare cu specificul său”, a spus prorectorul Universității București, Liviu Papadima.
Renunţarea la lucrarea de licenţă nu este însă văzută cu ochi buni de toată lumea.
„Se poate deschide o cutie a Pandorei şi putem să avem universităţi cu diverse examene care pot fi foarte facile gen teste grilă sau alte examene care pot fi uşor de fraudat”, a explicat președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).
„Ar însemna o scădere dramatică a calităţii absolvenţilor acelei facultăţi. Nu am cunoştinţe de vreo universitate în lume care să finalizeze studiile fără o lucrare de licenţă”, a adăugat președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.
Conform unui studiu european, 51% dintre studenții români admit că au plagiat în mod intenționat.
Asociația Studenților în Drept: Pe lângă lucrarea de licență, studenții susțin și un examen riguros
Asociația Studenților în Drept a făcut precizări cu privire la eliminarea lucrării de licență:
„1. Decizia luată de Facultatea de Drept a Universității din București a fost o decizie cântărită și asumată de întreaga comunitate academică, adică atât de către profesori, cât și de studenți și absolvenți. Din perspectiva studenților, trebuie să menționăm că dezbaterile noastre au fost largi și, ca urmare a acestora, a avut loc și o sesiune de vot al studenților. Fiecare dintre cei patru ani de studiu din cadrul ciclului licență a votat pentru eliminarea lucrării de licență, astfel că votul studenților reprezentanți, membri în Consiliul Facultății de Drept a fost unanim pentru eliminarea lucrării de licență.
2. Nu trebuie uitat faptul că pe lângă lucrarea de licență, în acest moment eliminată, studenții susțin și un test grilă din cele patru materii fundamentale, un examen riguros cu nivel de dificultate conform standardelor academice conturate în spațiul juridic.
3. Deși mass-media formulează o opinie unidirecțională, prezentând ca unic motiv al eliminării lucrării de licență faptul că se dorește eliminarea plagiatelor, apreciem această concluzie ca fiind cel puțin limitată raportat la multitudinea de argumente în favoarea eliminării lucrării de licență. Chiar dacă acesta ar fi un argument, este de departe a fi argumentul principal, pentru motivele expuse anterior.
În realitate, se urmărește interesul studenților de a dobândi o pregătire mai atent îndreptată către examenul scris, pregătire ce folosește și pentru examenele de admitere în profesie. Dezinformarea poate duce la opinii greșite și neargumentate, în necunoștință de cauză. Facem apel la toți reprezentanții mass-mediei să cântărească decizia având în vedere întregul context, nu doar un posibil argument, departe de cel principal.
4. Nu considerăm că eliminarea lucrării de licență poate afecta calitatea actului educațional și a rezultatelor absolvenților Facultății de Drept a Universității din București. Absolvenții facultății noastre sunt întotdeauna, numeric, cei mai mulți admiși în cadrul examenelor de admitere în profesii, rezultat al unei pregătiri riguroase pe parcursul celor patru ani de studiu, dar și al unei probe scrise extrem de serioase în cadrul examenului de licență. Pentru argumentele expuse anterior, pregătirea va fi cu atât mai atentă ca urmare a deciziei eliminării lucrării de licență
Eliminarea obligativității realizării și prezentării unei lucrări de licență face ca studiul pentru examenul de licență (partea scrisă) și examenele de admitere în profesie să fie mult mai aprofundat, astfel că preconizăm că rezultatele facultății noastre vor fi și mai bune în anii următori.
În final, precizăm că intenția este aceea de a prioritiza interesele studenților în vederea asigurării unei pregătiri juridice temeinice.”
- Etichete:
- lucrare de licenta
- anosr
- universitatea din bucuresti
- facultatea de drept a universitatii din bucuresti
- fara licenta la facultatea de drept
- rosin cimpeanu
- decan facultatea de drept
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News