Lansat de ceva vreme, „catalogul online” nu este încă foarte folosit în şcolile din România. Sunt mai multe programe disponibile pe piaţă şi, acolo unde unul dintre acestea a fost instalat, părinţi pot vedea notele copiilor pe telefonul şi tot acolo primesc mesaje de la diriginţi.
Dana Nicolici, profesor: „Lor (elevilor – n.r.) nu li se pare tocmai în regulă că părinţii pot afla în timp real nota pe care au luat-o la un anumit test. Dacă în copilărie puteam să ascundem un 4 la matematică, acum nu se mai poate.”
Chiar dacă elevii nu sunt încântaţi de aplicaţia care le permite părinţilor să afle totul, o şcoală particulară din centrul Bucureştiului a introdus de curând o asemenea platformă educaţională. Părinţii, elevii şi profesorii pot comunica, pot vedea statistici despre note, absenţe şi evenimentele din şcoală. Aplicaţia are un algoritm matematic ce arată inclusiv care este probabilitatea ca adolescenţii să fie scoşi la lecţie.
„Pot avea mesaje de la părinţii voştri, dar pot avea mesaje şi de la voi, ştiţi? Aveţi acces la peste 9.000 de titluri dacă veţi selecta aici Librărie”, le explică dascălul elevilor.
Alexandru are 30 de ani şi a conceput platforma educaţională când era student la Iaşi. Sistemul gândit de el este introdus acum în peste 50 de şcoli şi o mare firmă din domeniul IT vrea să îl promoveze. Tânărul spune că a pornit afacerea cu gândul să revoluţioneze sistemul educaţional din România, pentru că statisticile generate de aplicaţie ar putea rezolva multe probleme ale învăţământului.
Alexandru Holicov, cofondatorul platformei de management educaţional: „În ultimul an, numărul de şcoli pe care le aveam s-a dublat. Nu este uşor într-un sistem în care lucrurile arată la fel în ultimii 150 de ani.”
În acest moment mai puţin de 1% din şcolile din România au platforme educaţionale. Costurile pentru părinţi variază între 1 şi 10 euro pe lună, pentru licenţa sistemului şi diferite dotări.