Schimbare majoră de anul viitor pentru liceele profesionale din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Inspectoratele vor reface planul de şcolarizare în funcţie de nevoile exacte ale firmelor din zona Capitalei. Mai exact, companiile vor spune de ce specialişti au nevoie şi vor investi în şcoli pentru pregătirea elevilor în domeniul respectiv. Astfel de programe au fost deja implementate şi în alte oraşe din ţară. În Braşov, de exemplu, rata de angajare a fost de sută la sută!
Pâna în toamna anului viitor, şcolile profesionale şi firmele din Bucureşti şi judeţul Ilfov vor stabili cu exactitate ce specializări şi câte locuri de muncă sunt necesare în următorii patru ani. Pe baza acestor cifre se va stabili şi numărul de clase şi de elevi pentru următorul an şcolar.
Stelian Fedorca - inspector şcolar general adjunct al ISM Bucureşti: „Planul de şcolarizare să nu se facă după nevoile profesorilor ci după nevoile agenţilor economici care îşi vor asuma şi angajarea acestora pentru că vor fi direct implicaţi în pregătirea elevilor”.
Companiile interesate vor dota şcolile cu aparatură, vor acorda burse de studiu şi vor suporta, în unele cazuri, costul şcolarizării.
Gabriel Zorzini - directorul Liceului UCECOM: „Firmele vin la şcoală şi comandă pur şi simplu: vreau trei mecanici, vreau cinci frizeri, doi bucătari, trei ospătari. Noi centralizăm aceste solicitări şi facem clase exact pe cererea reală a pieţei”.
Marele avantaj pentru elevi va fi că vor face practică direct la viitorul loc de muncă.
Theodor este elev în clasa a IX-a şi învaţă mecanica auto. S-a decis destul de repede că nu vrea să meargă la un liceu teoretic.
Theodor Stoica, elev: „Nu am stat mult pentru că îmi place să fac această meserie. Vreau să mă fac mecanic auto şi să ajung unul mare”.
O zi pe săptămână, el şi colegii săi fac practică la un service auto, iar şansele să muncească acolo pe viitor sunt foarte mari. Rata de angajare a liceului este de peste 90 la sută.
Neacşu Tănase, maistru: „Eu sunt de vreo 29 de ani în această şcoală şi cred că nu există service în Bucureşti să nu am foşti elevi care la rândul lor au şi copiii la mine. Au revenit copiii lor, care acum sunt la mine”.
Înţelegerea dintre instituţiile de învăţământ şi companii va funcţiona şi în cadrul şcolilor de formare şi recalificare profesională. Este şi cazul unei clase de viitori bijutieri.
Irina Florea - cursant al unei clase de bijutieri: „Am lucrat în cu totul alt domeniu. Eu cred că bijuteria contemporană se caută”.
Pentru că nu au găsit destui specialişti, unii investitori au ocolit zona Capitalei.
Sorin Dumitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrii Bucureşti: „A venit în 2015 General Electric în Bucureşti ca să facă o fabrică de motoare şi nu a avut decât o singură pretenţie: 2.000 de electromecanici. Şi Bucureştiul nu a putut oferi decât 103. Diferenţa a fost mare şi s-a mutat în Ungaria”.
Peste 1.200 de firme şi 68 de şcoli şi licee profesionale din Bucureşti şi judeţul Ilfov vor stabili împreună noul plan pentru şcolile de meserii.