Elevii din Iaşi sunt încurajaţi de profesorii străini să îşi deschidă propria afacere. Vorbim despre elevii liceului agricol din Iaşi care participă la workshopuri alături de alţi tineri şi profesori din Austria, Germania şi Polonia. Proiectul Erasmus are ca scop îndrumarea tinerilor români pentru a putea pune bazele unei afaceri în domeniul alimentar sau agricol, la finalul studiilor.
22 de elevi şi profesori din Austria, Germania şi Polonia au venit la Iaşi pentru o săptămână. În prima zi, musafirii au făcut un tur al Colegiului Agricol. Au fost impresionaţi de dotările liceului: de la labortatorul de patiserie şi până la ferma agricolă de 10 hectare.
„Sunt impresionat de această şcoală. Este foarte mare. Noi suntem de la o şcoală diferită, suntem de la o şcoală tehnică din Austria. Suntem aici cu cinci elevi”, spune Rudolf Allesch, profesor din Austria.
În jur de 30 de elevi din Iaşi participă la atelierele ţinute de dascălii străini. Mulţi tineri se gândesc deja, de pe băncile şcolii, să îşi deschidă o afacere în domeniul alimentar sau agricol, iar un proiect cu această temă, spun participanţii, se pliază perfect cu visurile lor.
„Este o experienţă foarte bună pentru mine şi o să mă ajute foarte mult în viaţă să învăţ de la vârsta aceasta să îmi deschid propria mea firmă”, spune Constantin Curcă.
„Cred că poţi învăţa foarte mult aici, poţi vedea şi alte culturi, nu doar a ta, şi este de ajutor, pentru că poţi vorbi cu alte persoane care nu vorbesc limba ta maternă. Poţi să înveţi mult aici despre afaceri, ce să faci, cum să deschizi o afacere”, spune Danijel Pacnik, elev din Austria.
Cinci elevi din Iaşi vor merge pentru un schimb de experienţă în celelalte trei ţări participante.
„Încercăm să îi convingem că este uşor să înceapă propria lor companie. Sunt foarte multe posibilităţi să câştige bani”, spune Joanna Kowalewska, coordonator al proiectului, din Polonia.
„Este important pentru că partea de antreprenoriat se studiază doar din punct de vedere teoretic la şcoală, după cum ştim în curriculă şi este important pentru că le poate deschide copiilor oportunităţi după finalizarea studiilor”, spune Carmen Zelinschi directorul Colegiului Agricol şi Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”, Iaşi.
Zilele acestea, elevii şi profesorii vor îmbina utilul cu plăcutul. Vor merge în excursie la Muzeul Ouălor Încondeiate de la Suceava, vor vizita Atelierul de ceramică tradiţională de Marginea şi vor intra în casa unui meşter popular din Sticlăria, care face măşti tradiţionale.