Moldova. Doi din cinci elevi nu citesc cursiv un text la prima vedere

Data publicării:
carte

Situaţia în şcolile din Moldova este îngrijorătoare mai ales în mediul rural. Spre exemplu, la Liceul Tehnologic din localitatea ieşeană Holboca, un sfert dintre elevi încă silabisesc când li se cere să citească un fragment dintr-o carte.

Grav este că acești adolescenți au mari probleme și în a înțelege textele. Cu toate acestea, în gimnaziu, ei au reuşit să obţină note de trecere la limba și literatura română.

Promovabilitatea la Bacalaureat la Liceul din Holboca a fost zero în ultimii trei ani. Lucrurile ar putea să se schimbe, însă, după ce peste 600 de profesori din 60 de şcoli din Moldova vor participa la cursurile derulate de americani în următoarele luni.

Avem o problemă cu părinţii pentru că nu încearcă să le verifice programul. Să-i verifice dacă vin sau nu la ore pentru că diriginţii fac eforturi în măsura în care le este dat, diriginţii fac şi vizite la domiciliu”, a declarat Liliana Rujanu, director Liceul Tehnologic Holboca.

Poate nici colaborarea aceasta familie-şcoală nu este foarte bună. Poate că mediul familial şi mediul educaţional şi economic îşi lasă amprenta”, a afirmat Camelia Gavrilă, inspector şef al IŞJ Iaşi.

Cât se poate noi încercăm să-i mobilizăm de fiecare dată la ore îi punem să citească cu voce tare, îi punem să prezinte ceea ce au înţeles, să se corecteze între ei, dar nu este suficient doar cât se face la şcoală”, a mărturisit Mihaela Vatamanu, profesor de limba română.

Mai mulţi profesori americani susţin, însă, că vina pentru eşecul elevilor este de fapt a dascălilor. Aşa că au venit în România să le arate cum ar trebui să-şi facă treaba.

În următorii ani, 600 de profesorii români de la şcoli din toată Moldova vor învăţa tehnici speciale de predare a citirii şi a înţelegerii textelor. Totul, în cadrul unui proiect susţinut de Ministerul Educaţiei.

De la a fi capabil să citeşti cuvinte până la a înţelege texte complexe este ceea ce urmărim cu acest proiect. Şi e critic, pentru că majoritatea lecturilor pe care le vom face de-a lungul carierei vor fi tot mai complexe, e genul de lectură care va crea oportunităţi pentru ei”, a susținut William Brozo, profesor la Universitatea George Mason.

Profesorii vor participa la un program de formare, vom traduce prima carte de literaţie, vom face primul ghid despre literaţie în limba romţnă, vom realiza de asemenea cinci culegeri de texte care vor putea fi folosite de profesorii noştri în procesul de predare”, a completat Liliana Romaniuc, project manager.

Proiectul se va derula pe parcursul a patru ani în 60 de şcoli din Regiunea de Nord-Est a României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Nicole Kidman și Zac Efron, scene fierbinți în cea mai nouă comedie romantică. Îi despart 20 de ani, dar au...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
Putin va lovi 6 țări care oferă arme Ucrainei. Ce riscă România care permite tranzitul armamentului?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...