Curs obligatoriu pentru studenţi: cum să nu mai furi ideile altora

Data publicării:
Hillary Clinton Gives Commencement Address At Marymount Manhattan College
NEW YORK - MAY 20: Graduates of Marymount Manhattan College line up before commencement exercises in Avery Fisher Hall at Lincoln Center May 20, 2005 in New York City. U.S. Sen. Hillary Clinton gave the commencement address during the liberal arts institution's graduation ceremony. (Photo by Chris Hondros/Getty Images)

Scandalurile răsunătoare de plagiat determină universităţile să introducă cursuri obligatorii prin care studenţii să înveţe să nu mai fure ideile altora atunci când îşi lucrează diplomele de absolvire. De la anul, cursul va fi extins şi la ciclul de licenţă.

Universităţile din România s-au săturat de scandalurile în care au fost târâte în ultimii ani şi încep să ia măsuri de combatare a plagiatului. Un studiu realizat recent în universităţile româneşti arată că cei mai mulţi studenţi nu au habar despre scrierea academică. Regulile de citare le sunt străine.

Plagiatul este un fenomen foarte răspândit în universităţile din România. 5 din 10 studenţi şi 2 din 10 profesori au declarat că au plagiat intenţionat cel puţin o dată în viaţa lor academică.

Universitatea din Bucureşti este prima universitate care a introdus cursuri obligatorii antiplagiat începând din acest semestru. Aproape 5.000 de studenţi în anul I la masterat şi doctorat vor învăţa noţiuni despre redactarea corectă a unei lucrări academice, despre plagiat şi despre autoplagiat.

Constantin Vica, profesor de etică: „Speranţa noastră este ca în urma acestui curs tentativele de plagiat să dispară. Intenţia nu este să creăm o lume plină de pedepse, ci o lume în care tinerii cercetători, masteranzi, doctoranzi, post doctoranzi, să ştie cum să-şi construiască un text, un articol, o cercetare”.

Studenţii nu primesc credite, însă, pentru a putea trece mai departe sunt obligaţi să aibă prezenţă de minimum 50%, iar la final să susţină un referat. Începând cu anul universitar 2018-2019, cursul de deontologie academică va fi extins şi la licenţă.

Liviu Papadima, prorector la Universitatea din Bucureşti: „La intrarea în fiecare ciclu studenţii trebuie să treacă printr-un modul care să-i pună în cunoştinţă de cauză cum se desfăşoară o cercetare corectă, care sunt probleme etice ale cercetării în general, cum se redactează corect o cercetare de tipul ăsta”.

Cursul antiplagiat va fi susţinut în fiecare facultate, iar studenţii nu vor primi note, ci vor fi declaraţi admişi sau respinşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce se întâmplă când amesteci Coca Cola cu lapte: reacția care te va...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Jennifer Lopez, după un zbor de 11 ore. Artista, într-un trening comod și fără urmă de machiaj pe față
Film Now
Denzel Washington va juca într-unul dintre cele mai așteptate filme. Unul dintre ultimele sale roluri înainte...
Adevarul
Unicul copil al unui celebru artist din Rep. Moldova a murit în condiții suspecte. Cauza preliminară a...
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Irina Fodor are o siluetă ca trasă prin inel, dar nu face mari eforturi pentru a o păstra. Un preparat nu-i...
profimedia-0934797453
Opoziția din Germania îl acuză pe Olaf Scholz că a contribuit la „propaganda” Kremlinului prin discuția cu...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Al patrulea cel mai scump film realizat vreodată, lansat în vara lui 2025. Acțiune la superlativ, cascadorii...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului