Brașov: Motor de aviație făcut cu imprimantă 3D

Data publicării:
motor1_20170508142452

Un cercetător de la Universitatea ”Transilvania” a realizat primul motor din componente făcute cu o imprimantă 3D.

Un cercetător de la Universitatea ”Transilvania” din Braşov, care a şi predat la instituţia de învăţământ superior, a realizat un motor de avion din componente făcute din oţel şi aluminiu cu o imprimantă 3D, acesta fiind, potrivit reprezentanţilor universităţii, primul prototip de acest fel din lume, potrivit News.ro.

Potrivit reprezentanţilor Universităţii ”Transilvania”, motorul realizat prin printare 3D este de avion, de 10 cm³, cu 10.000 de rotaţii pe minut, fiind primul de acest fel din lume.

”Blocul motor, chiulasa, pistonul, arborele motor, distribuitorul din cadrul carburatorului, toba de eşapament, capacul de închidere al blocului motor, carburatorul, cămaşa cilindrului şi biela de transmitere a mişcării, toate au fost realizate la imprimante 3D, tip SLM şi SLS. Componentele au fost fabricate din pulberi de oţel, aluminiu şi oţel impregnat cu bronz. Singurele componente care nu au fost realizate prin printare sunt elicea (care este din lemn), conul de antrenare cu sistemul de prindere, rulmenţii de susţinere, suruburile, piuliţele  şi bujia. Combustibilul folosit pentru angrenarea motorului este un amestec de metanol şi ulei“, se arată într-un comunicat al Universităţii ”Transilvania” din Braşov.

Cercetarea şi realizarea motorului au durat doi ani, iar costurile necesare realizării acestuia au fost asigurate de universitate.

”Realizarea acestui motor este extrem de utilă pentru că pe viitor se va putea renunţa la fabricarea matriţelor pentru care costurile de producţie sunt foarte mari şi se va realiza prototipul în sine prin tehnologia de printare 3D, iar apoi se poate trece la producţia în serie a produsului”, mai precizează sursa citată.

Motorul a fost realizat de Valentin Stamate, care de patru ani este cercetător la Universitatea ”Transilvania” din Braşov, la departamentul de Ingineria fabricaţiei, din cadrul Facultăţii de Inginerie tehnologică şi management industrial. În urmă cu doi ani, el a renunţat la activitatea didactică şi s-a dedicat exclusiv activităţii de cercetare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri