Video Exclusiv "A căzut mortiera între noi". Înregistrarea atacului în care au murit mercenari români în Congo. Cine e cel care i-a recrutat

Data actualizării: Data publicării:
atac-congo-digi

Digi24 face publice în exclusivitate înregistrări chiar din timpul luptelor în care au murit mercenarii români în Congo. În comunicațiile înregistrate ale luptătorilor se aude cum cer ajutor și cum anunță că doi dintre ei au murit, iar alți patru au fost răniți. Pentru 5.000 de dolari pe lună, foști militari români sau luptători din forțele speciale ale Poliției au fost recrutați pentru a antrena forțele guvernamentale din Congo și pentru a proteja zone strategice atacate de rebelii din Mișcarea M23. Sute de mercenari români ar fi în estul regiunii. Acesta a fost cel mai grav atac în care au fost implicați români, de când au ajuns acolo. 

Românii au fost prinși într-o ambuscadă pe un drum național din zona Seke, în apropiere de Goma - orașul pe care încearcă rebelii să-l ocupe, cu atacuri intensificate, de o săptămână. Ore în șir, aceștia au fost sub tirul focurilor. Pe fundal se aud rafalele de gloanțe.

"A căzut mortiera între noi, între răniţi.

Avem rănit de-al nostru!

Avem încă unul de-al nostru. Doi avem acum."

După câteva momente vine și anunțul sumbru.

"A căzut la contact cu M23. Avem nevoie de sprijin să putem face evacuarea cât se poate de repede. Situaţia e foarte critică aici."

Românii au anunțat că sunt depășiți numeric. Și că au nevoie de ajutor cât mai repede. Zona este, însă, una extrem de periculoasă și greu accesibilă. Așa că a durat aproape 10 ore până când colegii lor au reușit să ajungă la ei.

Doi dintre ei au murit din cauza rănilor grave, alți patru au ajuns la spital.

Cine era Horațiu Potra

Românii făceau parte dintr-un grup mai mare, sub comanda lui Horațiu Potra, un fost luptător în legiunea străină. Încă de la începutul anului 2023, a apărut pe platforma X o fotografie cu acesta în Congo cu descrierea: "Mercenarul Român Horațiu Potra, văzut undeva lângă Goma"

Numele lui a apărut de mai multe ori în presa din România. A luptat în Legiunea Franceză, iar în urmă cu 30 de ani a fost garda de corp a emirului Quatarului.

La noi în țară a ajuns în arestul poliției într-un dosar de trafic de droguri, după ce ar fi făcut parte dintr-o grupare care funcționa după principiile unei structuri paramilitare.

Rebelii au lansat o mișcare ofensivă majoră în 2022 și au început să lupte pentru a ocupa teritoriile din estul țării, la granița cu Rwanda. Atacurile s-au intensificat recent, forțând comunități întregi să fugă în zonele considerate mai sigure. În siguranță ar fi acum și românii. Ministerul de Externe a anunțat că a oferit consultanță dar că nu se poate implica mai mult, având în vedere că românii au plecat pe contracte private.  

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri