Palatul Copiilor din Galaţi, în declin

Data publicării:
Palatul Copiilor din Galati, in declin.mp4_snapshot_00.52_[2016.12.20_17.24.01]

Cândva o mândrie a oraşului Galaţi, Palatul Copiilor a ajuns o instituţie aflată în declin. Ea funcţionează într-o clădire monument-istoric, proiectată de arhitectul Ion Mincu, o raritate arhitectonică a judeţului Galaţi. Dacă la exterior imobilul a beneficiat de câteva reparaţii în ultimii ani, la interior este nevoie de o intervenţie urgentă. Casa este monument istoric de importanţă naţională şi internaţională.

 

Casa a fost construită în urmă cu 120 de ani şi a aparţinut lui Constantin Robescu, fost prefect de Galaţi. În perioada celui de-al doilea Război mondial, în imobil a funcţionat un comandament al armatei sovietice. Între anii 1958-1979, în clădirea a găzduit sediul Arhivelor Statului Galaţi iar mai târziu a devenit Casa Pionierilor, astăzi Palatul Copiilor. Proiectată de părintele arhitecturii româneşti, Ion Mincu, clădirea este una dintre cele mai frumoase din Galaţi.

Marius Mitrof, istoric: "O arhitectură care conţine elemente tradiţionale româneşti cu cele brâncoveneşti , în care lemnul şi piatra şi ornamentaţiile sunt deopotrivă împletite şi armonizate astel încât să dea un aspect deosebit de plăcut clădirii."

Clădirea a fost renovată ultima oară în urmă cu 10 ani. Din cauza lucrărilor prost executate dar şi a calităţii materialelor, au apărut mai multe fisuri atât la interior cât şi la exterior.

Marius Mitrof, istoric: "Se poate observa că aceste lucrări nu au fsot executate , nu au fsot executate aşa cum trebuia. Astfel încât au apărut numeroase fisuri în zidăria clădirii."

Camelia Cozma, director Palatul Copiilor: "Este o clădire construită pe rulmenţi care este în continuă mişcarea. Clădirea vibrează , dacă copii aleargă pe coridor se simte în pardoseală vibraţi. Asta înseamnă ă un material nou nu rezistă şi atunci apar fisurile."

Dacă în urmă cu 20 de ani existau peste 30 de cursuri, acum numărul s-a redus la jumătate. La fel şi al profesorilor şi voluntarilor care lucrează aici.

Elena Creţ, profesor: "E o instituţie care promoivează eduvaţia nonformală, un spaşiu magic pentru copii şi presiupun arnajat în aşa fel încât să-i atragă pe copii."

În curtea palatului existau o pistă de karting, seră şi o piscină. Toate acestea sunt acum abandonate pentru că nu s-a mai investit niciun ban.

Peste 400 de copii frecventează, zilnic, Palatul Copiilor. Instituţia este finanţată de Ministerul Educaţiei, însă banii ajung doar pentru plata utilităţilor şi a salariilor.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: I.Mocanu, L. David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...