Povestea unui fost soldat

Data publicării:
veteran deva


„Foamete, cotor de varză murat, fiert, pe care îl țineai în gură ca osul, și dacă nu îndeplineai norma nu dădeau nimic, dădeau un polonic de apă”, rememorează Ioan Slabu, veteran de război.

La începutul celui de-al doilea război mondial, Ioan Slabu era un tânăr fierar. A fost trimis la război, ca mii de alți tineri de vârsta lui. A luptat pe frontul de est, apoi, în aprilie 1944, a fost capturat și timp de 4 ani a fost prizonier al armatei ruse. Foamea și frigul sunt amintiri care l-au marcat pe viață.

„Frigul l-a marcat cel mai mult. Frigul de acolo, din Rusia, de-a dreapta Stalingradului, cum spune el, a fost în mai multe lagăre. Se adunau câte 10-15 inși, precum oile, se adunau unul în altul ca să nu înghețe”, spune Dănuț Slabu, fiul veteranului de război.

Fostul soldat a compensat anii grei de front cu mândria unei familii numeroase. A crescut împreună cu soția sa 8 copii, iar acum se bucură de nu mai puțin de 14 nepoți și 18 strănepoți. Nici războiul, nici faptul ca a fost prizonier și nici viața plină de piedici nu l-au schimbat, spun copiii săi, pentru care Ioan Slabu este același om blând și cu simțul umorului din copilăria lor. 

„El e un povestitor și un om foarte hâtru, și comic, și pontos, acum nu știu, are emoții, dar el îi un drăguț de om, să știți, și încă îi merge mintea la anii lui, și încă brici”, povestește și Maria Tarcu, fiica veteranului de război.

„Ne-a impus o disciplină fermă, și să ne ajutăm unul pe altul, ăsta a fost probabil cel mai mare merit, să fim uniți și să ne ajutăm unul pe altul”, adaugă Dănuț Slabu.

Pentru că în luna aprilie este ziua sa și împlinește 94 de ani, Cercul Militar Hunedoara l-a avansat în grad, la aproape 7 decenii după ce a luptat pentru România.

„Pentru anii de luptă pe frontul de est, și pentru anii grei de prizonierat, ați fost avansat la gradul de sublocotenent în retragere”, spune un reprezentant al Cercului Militar Hunedoara.

„A fost destul de greu, greu, ca să stai să păzești de dușmani, foarte greu a fost, dar am întâmpinat și a trecut așa, cum o dat Dumnezeu”, adaugă Ioan Slabu.

În urmă cu șase luni, soția veteranului s-a stins din viață.  Ar fi dorit să împărtășească și acest moment cu ea, a spus bătrânul cu lacrimi în ochi, după ce au fost căsătoriți timp de 68 de ani.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...