Un criminalist român este unul dintre cei mai buni portretişti din Europa. Portretele robot realizate de poliţistul bihorean au ajutat la identificarea şi prinderea a sute de infractori, dar şi la găsirea unor copii dispăruţi în urmă cu mult timp. E singurul poliţist român specializat în tehnicile ilustrării îmbătrânirii faciale. Dacă n-ar fi fost talentul lui Florin Lăzău, o tânără care trăieşte în Italia n-ar fi avut nicio şansă să-şi regăsească familia, la 20 de ani după ce fata a fost dată dispărută.
"- Avea fața rotundă, sprâncenele stufoase, ochii mici.
- L-ați putea asocia cu o persoană pe care o cunoașteți, poate o persoană publică?
- Da, cu actorul Danny de Vito."
Sunt elementele de care are nevoie portretistul criminalist Florin Lãzãu, atunci când începe sã realizeze un portret robot. Conteazã foarte mult ca martorul sã ofere cât mai multe detalii, precum culoarea ochilor, mãrimea frunții sau forma urechilor. Sunt trãsãturile care în decursul timpului nu se schimbã semnificativ, spune poliþistul.
I-am cerut şi noi sã realizeze un astfel de portret robot şi l-am ales pe cel al lui Al Capone. Subcomisarul Lãzãu i-a desenat chipul fãrã sã ştie despre cine este vorba, doar dupã detaliile pe care noi i le-am dat.
"De regulă un portret robot se realizează în aproximativ 50-60 de minute, timp în care victima sau martorul discută în permanență cu criminalistul despre semnalmentele făptuitorului", a aflat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.
"Nu are cum să fie un rezultat de 100% pentru că nu avem fotografia suspectului", explică Florin Lăzău.
Din 2004 pânã astãzi portretele robot realizate de criminalistul bihorean au dus la rezolvarea a sute de cazuri din întreaga ţarã. În urmã cu 8 ani, polițistul a fost invitat la un curs organizat în Statele Unite, fiind singurul portretist din afara continentului american.
"Am rămas plăcut surprins să fiu apreciat și chiar să fiu chemat ca și lector în cadrul unui curs susținut de FBI", recunoaşte subcomisarul Florin Lăzău, expert criminalist în cadrul Poliţiei Bihor.
Florin Lãzãu este singurul din România specializat pe îmbãtrânirea facialã, procedeu care duce la gãsirea copiilor dispãruți în urmã cu decenii. Pentru asta are nevoie, mai întâi, fie de o fotografie din copilãrie, fie de un portret întocmit pe baza relatãrilor pãrinților. Apoi specialistul își imagineazã cum ar putea sã se dezvolte trãsãturile persoanei cãutate, proces în care ţine cont de "fumat și alte vicii, razele solare de ce nu, stilul de viațã, nivelul de trai".
Celebru este cazul unei fete care a dispãrut la vârsta de 7 ani din comuna bihoreanã Curtuișeni. Dupã 20 de ani, aflatã în Italia, unde a fost adoptatã, fata a vãzut pe un site portretul digital realizat de Florin Lãzãu și și-a dat seama cã este vorba de ea.
"S-a recunoscut practic în acel portret, în acea compiziție grafică, computerizată și s-a dovedit că a fost ea. S-au făcut apoi teste ADN."
Criminalistul bihorean este şi autorul a douã cãrți în care le explicã cititorilor cum decurge procesul de îmbãtrânire facialã și de realizare a portretului robot.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță