Robot medical făcut la Oradea

Data publicării:
roboti medicali

Când ingineria se întâlneşte cu medicina rezultatele pot fi de-a dreptul spectaculoase. La Oradea, doi tineri dezvoltă un proiect care să ajute persoanele cu dificultăţi motorii. Este vorba de un exoschelet la un preţ accesibil. Lucrează de patru ani la acest proiect care a început să avanseze rapid.

„În fiecare familie extinsă din România există cel puţin o persoană cu dizabilităţi. Imaginaţi-vă un oraş din România în care trăiesc doar persoane în scaun cu rotile”, spune Andras Kapy, fondator al start-up-ului de tehnologie medicală AxoSuits.

Statistica spune că sunt peste 20 de mii de oameni cu probleme de mobilitate, care stau în scaun cu rotile, însă numărul real celor imobilizaţi este chiar şi de 10 ori mai mare. Persoane cu diverse stadii de paralizie care sunt prizoniere. În proprile case, sau pe paturile de spital.

Echipa condusă de Andras Kapy a dezvoltat un exoschelet, un costum robotic, care îi ajută pe cei paralizaţi să meargă.

„În cazul pacienţilor care nu îşi pot mişca picioarele, robotul face toată treaba. Robotul mişcă întreg pacientul.ai pacientul doar apasă pe buton? E foarte simplă comanda, doar apasă pe buton şi merge”, explică Sorin Zsejki, programatorul exoscheletului medical.

„Robotul în sine poate evita o serie de accidente, aşa l-am conceput, aşa l-am fabricat, să prevenim orice potenţial accident. Dacă pacientul se apleacă prea mult şi iese din echilibru, nu îl lasă robotul să iasă din echilibru, să cadă”, spune Dorin Hirţe, director tehnic AxoSuits.

„Pacientul poate să achiziţioneze un exoschelet şi să îl utilizeze după nevoile sale proprii. Poate să se ridice, să meargă, să ajungă în locuri în care din scaun rulant nu poate să ajungă”, a detaliat dr. Ioana Cheregi, de la Spitalul de Recuperare Băile Felix.

„Este reglabil atât ca dimensiune, cât şi alţi diverşi parametri ce ţin de mişcare”, a completat Sorin Zsejki. „Bateria ţine cam 4 ore de mers continuu. Circa o oră îi trebuie să fie încărcată!”

„Poate fi îmbrăcat de la un copil, până la un adult, de la o înălţime de 1,3 m la 2,1 m”, a adăugat directorul tehnic al AxoSuits.

Ideea primului exoschelet românesc a apărut dintr-o întâmplare, povesteşte Andras Kapy: „AxoSuits în sine a început în 2013, după ce un coleg de facultate, Adrian Gheară, mi-a povestit de un geniu local, orădean, ulterior CTO-ul firmei. Dorin Hîrţe. El lucra deja la vremea respectivă în domeniul roboticii şi ajuta spitalul de recuperare de la Băile Felix.”

„Eu fabric roboţi, de entertaintment, industriali, din 2008 tot fabric roboţi. Am lucrat pentru clienţi gen Legoland, Disneyland, Hollywood, Bollywood”, spune Dorin Hirţe.

„Exoscheletul este un produs tehnic. Scopul meu era să rămân în domeniu tehnic, dar să fie un produs propriu. Să nu facem un produs lohn pentru terţi”, susţine fondatorul AxoSuits.

În piaţa românească erau, la vremea respectivă, în 2013, doar două firme ce ofereau echipamente pentru persoanele cu probleme motorii, iar în spitale doar câteva echipamente de recuperare. Asta înseamnă că nevoia era uriaşă.

„Te ajută şi la echilibru şi la mişcări; să înveţi mişcările pe care le-ai uitat. Încet, încet, începi să blochezi genunchii, să ai echilibru, te ajută”, a simţit Eugen Mirică, pacient.

„Un dispozitiv de tipul exoschelet este vârful, este etapa următoare. Aceşti pacienţi sunt dependenţi. dependenţi de un scaun rulant, pe când exoscheletul oferă pacientului şansa să se ridice şi să se deplaseze independent, să se ducă unde doreşte acest pacient”, a observat dr. Ioana Cheregi.

Primul exochelet românesc 100% nu a prins viaţă uşor, îşi aminteşte Andras Kapy.

„Este un competitor care a început cu 25 de milioane de dolari. Noi am început cu banii de acasă. În cazul meu a fost vorba de avansul pentru un apartament în Oradea - peste 10 mii de euro. Erau nişte discutii cu soţia mea legat de oportunitea investiţiei, dar ea, fiind medic de profesie, a înţeles care este beneficiul pe care un astfel de dispozitiv îl poate aduce. Şi ulterior a fost de acord!„

La fel a făcut şi Dorin, a venit cu bani de acasă pentru a pune pe picioare proiectul alături de Andras. Dar banii tot nu au fost suficienţi. Din această etapă intră în scenă Angel investors, oamenii cu bani care finanţează proiecte cu potenţial.

„Fiind vorba doar de o idee, fără prototip, am dat proiectului şanse de reuşită de sub 10%. Este start-up-ul în care mi-am asumat cel mai mare risc”, recunoaşte Adrian Gheară, primul investitor.

„Preţul final al produsului ar trebui să fie preţul unei maşini de clasă medie: în jur de 25 de mii de euro. Între 5 şi 10 ori mai ieftin decât preţurile competitorilor”, spune Andras Kapy, fondatorul AxoSuits.

Practic, ce încearcă să facă start up-ul românesc este un Logan al exoscheletelor- un produs bun la un preţ decent. Aceasta este avantajul competitiv cel mai important al Axosuits în faţa competitorilor din străinătate.
De pildă, ReWalk vinde între 70 şi 90 de mii de dolari. Ekso Bionics, vinde exoschelete la 130 de mii de dolari. Iar firma Rex din Noua Zeelandă are produsul la 150 de mii de dolari.

„Dacă vorbim strict de Europa şi America de nord, vorbim de cel puţin 15 milioane de persoane care rămân în mod permanent în scaun cu rotile, plus încă 30-40 de milioane de persoane care au nevoie temporară de un scaun cu rotile. Piaţa este imensă şi nu este încă acoperită”, consideră Andras Kapy.

Reporter: Sergiu Voicu
Operatori: Călin Magda, Gabriel Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri