Asistenți medicali premiați de ministrul Sănătății, la Oradea
Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Sănătății a premiat asistente medicale din Bihor și Satu Mare. Prezentă la Oradea special pentru acest eveniment, Sorina Pintea a făcut referire și la situația neplăcută ivită la Spitalul Județean după ce sporurile personalului medical au fost scăzute printr-o hotărâre de Consiliu Local. Ministrul consideră că se va găsi o cale de mijloc, iar neînțelegerile vor fi rezolvate.
Nicoleta Mladin a plecat ca asistentă de două ori pe câmpul de luptă, în misiuni umanitare. Prima dată se întâmpla în anul 1994, în Somalia, iar un an mai târziu în Angola. Avea pe atunci doar 25 de ani.
“Primul impact? Cu zonele minate și înconjurate de sârmă ghimpată, perimetrul spitalului care era foarte restrâns, mulți răniți, începând de la copii. Spitalul nostru a fost amplasat chiar în zona de război”, îşi aminteşte Nicoleta Mladin. “În Somalia a fost o misiune umanitară extraordinară desfășurată de armata română. Am fost 110 cadre ale spitalului de campanie.”
Ea și alte trei asistente medicale din Bihor și Satu Mare au primit aprecieri în cadrul premiilor Mozes Carol, eveniment aflat la cea de-a VIII-a ediție. Special pentru acest eveniment a venit la Oradea ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
“Nu e ușor să fii la Oradea, pentru că Oradea a dat României niște miniștri care au lăsat urme frumoase în domeniul sănătății, începând de la Cseke Attila, la Ritli, Florian Bodog. Deci nu e ușor, vă rog să mă credeți”, a declarat ministrul Sănătății.
Gala a fost organizată de un fost ministru al Sănătății, bihoreanul Attila Cseke, în memoria doctorului orădean Mozes Carol.
“În fiecare an, în marja Zilei Asistenților Medicali, acordăm patru premii, trei pentru asistenți medicali din județul Bihor și un premiu pentru un asistent medical dintr-un județ limitrof județului Bihor, ca o recunoaștere a tot ceea ce au făcut pe plan profesional”, a declarat Attila Cseke.
Actualul ministru al Sănătăţii a făcut referire și la situaţia tensionată de la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Județean din Oradea, apărută după tăierea sporurilor personalui medical printr-o hotărâre de Consiliu Local.
“Într-adevăr, au existat niște probleme. Am anunțat că se va modifica legea printr-o ordonanță de urgență săptămâna viitoare. Prevederile ordonanței vor fi aplicabile începând cu luna mai, dar să nu uităm că a fost prima lună de aplicare a legii salarizării și a regulamentului de sporuri. Monitorizarea se face lunar, dar se face anual o evaluare cu încadrarea în 30%. Știți, uneori, ca în familie, mai există discuții, mai există certuri, dar sunt convinsă că acești buni prieteni ai mei vor găsi o cale de mijloc și lucrurile se vor rezolva”, a declarat Sorina Pintea.