Sute de sportivi au înfruntat muntele, într-un dificil concurs de alergare organizat sâmbătă, la Şuncuiuş, în judeţul Bihor. A fost prima ediţie a competiţiei, care s-a desfăşurat pe un traseu de peste 60 de kilometri. Organizatorii au transformat acţiunea într-una de promovare turistică a zonei defileului Crişului Repede.
Peste 300 de sportivi din țară și din străinătate au fost prezenţi la startul Primavera Trail Race de la Şuncuiuş. Printre ei s-a aflat Ilie Roşu, venit tocmai din București. La cei 55 de ani ai săi, se declară un maratonist prin și pentru viață şi are în palmare peste 170 de curse pe distanțe lungi.
"Am venit să alerg din dragoste pentru România și istoria ei într-un loc impresionant, încărcat de frumusețe și de istorie. Cu drapelul României pentru a 161-a oară într-un maraton, cu steagul Uniunii Europene pentru a 79-a oară și cu steagul dacilor pentru 33-a oară într-un maraton."
În competiţie s-a aflat și multiplul campion național al Ungariei la maraton, Peter Gyurko. "Am venit să particip la această competiție pentru că am auzit numai de bine de la prietenii mei, alegători montani din România. Competiția de aici este parte din circuitul de alergare montană care se desfășoară în Ungaria."
Traseul ales de organizatori a fost apreciat de concurenţi.
"Urcările sunt destul de tehnice. Și coborârile. Eu fac antrenamente zilnice, sunt și antrenamente pe teren variat, pe munte, dar le combin și cu alergările de șosea", spune Ingrid Mutter, participantă la competiție. O completează Levente Polgar: "Sportivul de munte iubește dificultatea, deci nu ne așteptăm, cel puțin eu și colegii, nu ne așteptăm la ceva ușor."
Sportivii au fost urmăriţi îndeaproape de fotografi.
"Am venit cu cursanții mei. Dorim să scoatem imagini deosebite, în primul rând în mișcare. Asta ne și dorim: să-i surprindem pe sportivi, să facem fotografii deosebite cu care să participăm la concursul Primavera Photo Trail Race", susţine Adela Rusu, artist fotograf.
Concursul Primavera Trail Race s-a desfășurat în două faze: una de tip maraton, pe un traseu de 45 de kilometri, și una de cross, pe o distanță de 16 kilometri. În ambele cazuri, au existat diferențe de nivel de până la 2500 de metri.
"Competiția asta vorbește și despre promovarea zonei, a zonei turistice Vadu Crișului, Șuncuiuș. E o zonă superbă și am dorit să vină sportivii din toate părțile României și, după cum se vede, și din străinătate", a declarat Istvan Szokolszki, organizatorul competiției, vicepreședintele ACS Xterra Sport Bihor.
Câştigătorii competiţiei sportive au fost premiați cu diplome și cupe. Întrecerea a fost organizată de asociația sportivă Xterra Sport Bihor, cu sprijinul autorităților locale.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța