Ajutorul pentru crescătorii din zonele defavorizate dispare din 2015

Data publicării:
CRESCATORI ANIMALE

În zona Făgăraşului, unde iarna este lungă şi grea, fermierii sunt nevoiţi să suplimenteze hrana animalelor în anotimpul rece. Vestea că vor rămâne fără cei 500 de lei pe an pe cap de bovină şi 50 de lei pentru oi sau capre, a căzut ca un fulger.

"Principala condiţie care te defavorizează este calitatea pajiştii, a mâncării pentru animal. În zona noastră hrana pentru animal este foarte slabă", spune un fermier.

Ioan Fogoroş are şapte vaci de lapte, iar cei 470 de lei pe care îi primea ca ajutor îi erau de mare folos pentru creşterea şi întreţinerea lor.

"Motorina e scumpă, 6 lei şi.. ne-a dus la 70 de milioane, am cheltuit numai pe motorină", spune Ioan Fogoroş.

"Animalele sunt cum sunt, laptele se vinde foarte ieftin, viţeii nici în ziua de azi nu i-am dat, cheltuielile sunt foarte mari pe cap de animal", spune Florin Surdu - fermier din Sâmbăta de Sus.

"Se urmăreşte ca, în continuare, creşterea tradiţională a animalelor şi derivarea produselor tradiţionale să dispară. Să ne distrugă pe noi, fermierii mici, pentru ca cei mari să aibă piaţă de desfacere să îşi vândă produsele", spune Gheorghe Sucaciu - primar Drăguş.

Reprezentanţii APIA încearcă să îi liniştească pe fermierii din zonele defavorizate şi dau asigurări că acest ajutor va fi înlocuit cu alte subvenţii.

"Este o certitudine că în 2015 subvenţiile pentru animalele din zona defavorizată vor dispărea! Celelalte subvenţii vor creşte semnificativ", spune Dorel Stânea - directorul APIA Braşov. 

În perioada 2015-2020, APIA va avea de împărţit circa 15 miliarde de euro pentru subvenţii.


Reporter: Sorina Secelean
Operator Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri