Ați vrut salarii și pensii mai mari? Luați, atunci, accize mărite, amenzi și noi taxe

Data actualizării: Data publicării:
Andreea Nicolae
Andreea Nicolae
Jurnalistă Digi24.ro
dragnea

Au mărit salariile bugetarilor și pensiile. Au promis că vor mări și mai mult de la 1 ianuarie 2018, dar au ajuns la fundul sacului. Încasările la buget scârțâie mai rău ca niciodată și, cu toți banii pe care îi împrumută mai abitir ca în vremurile de criză, nu sunt fonduri suficiente pentru a acoperi toate promisiunile. Și, atunci, ce face Guvernul? Umblă la accize, deși inflația va atrage orice numai bunăstare în buzunarele românilor nu. Umblă și la amenzile pentru firme, uitând total ideea prevenției și încurajării mediului de afaceri, căci ce-i în mână nu-i minciună.

tudose dragnea tariceanu 170629_PLEN_CABINET_TUDOSE_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Aproape zilnic apar noi proiecte de la Finanțe prin care se schimbă regimul fiscal, se introduc noi obligații pentru firme, se înăspresc condițiile.

Pentru că foamea de bani a Guvernului PSD-ALDE a devenit uriașă, unele modificări - precum cele privind combustibilii, care vor antrena reacții în lanț - se vor aplica de la 1 septembrie. Adică, peste numai câteva săptămâni, că așa se fac doar lucrurile. Predictibil, corect și credibil.

Majorarea prețurilor la combustibili și energie

22% în plus acciza la benzină și 14% în plus acciza la motorină. Ceea ce se va traduce, potrivit estimărilor, într-o majorare a prețurilor la pompă cu minimum 45 de bani la litru. Iar mai departe știm prea bine cum se rostogolesc lucrurile.

Și, dacă nu știm cumva, să ne amintim de celebra acciză de 7 eurocenți și de efectele ei, în condițiile în care introducerea ei a însemnat, la momentul aprilie 2014, o creștere a prețului la pompă cu 30-40 de bani la litru. Deci, sub ceea ce se preconizează acum. Doar în privința produselor alimentare, la momentul respectiv se estima, ca urmare a accizei de 7 eurocenți, o creștere medie a prețurilor de 2-3%, adică, per familie, cel puțin 100 de lei în plus pe lună. Iar produsele alimentare nu sunt singurele care se scumpesc odată ce crește prețul combustibililor.

Mai ales că, dacă ați uitat cumva, prețurile la energia electrică au atins zilele trecute recorduri maxime istorice. Ce înseamnă asta? Facturile populației vor exploda, făcând ca majorarea deja aplicată, de la 1 iulie (de circa 11%) să pară floare la ureche.

Indicii tot mai multe că aceasta este direcția către care ne îndreptăm găsim și în revizuirile în creștere tot mai dese ale prognozei inflației. Ultima revizuire a fost comunicată chiar marți, de guvernatorul Mugur Isărescu: de la 1,6% la 1,9% pentru finalul anului 2017. Cauzele? Le aflăm tot de la șeful BNR: „Avem costuri salariale care se duc în sus. Avem o majorare o preţurilor de producţie (...) Se observă creşteri importante ale preţurilor din energie. Ultima lună din raport este iunie, nu a fost surprinsă creşterea din iulie”.

Amenzi mai mari pentru firme și sistarea activității. Legea prevenției, uitată

Majorarea impozitului datorat statului român de reprezentanțele firmelor străine, propusă prin cel mai recent proiect de modificare a Codului fiscal, este o nimica toată față de modificările la Codul Muncii operate de Guvernul PSD-ALDE, vinerea trecută, prin ordonanță (sic!).

Firmele riscă amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare persoană depistată că muncește fără forme legale (chiar dacă „fără forme legale” poate însemna că nu s-a transmis raportul de muncă în registrul general de evidență în termenul prevăzut) și de 10.000 de lei pentru fiecare persoană cu contract de muncă part-time găsită că lucrează în afara programului declarat. Iar dacă inspectorul de muncă decide să este nevoie, se poate ajunge și la sistarea activității firmei respective.

Și cum era cu legea aia a prevenției? Aia de care nu mai spune nimeni nimic de câteva luni încoace? Proiectul a fost adoptat de Guvernul Grindeanu și trimis Parlamentului, după care s-a așternut tăcerea. Întreprinzătorii rămân, deocamdată, cu amenzile mărite peste noapte și cu declarațiile pompoase ale lui Liviu Dragnea de prin ianuarie, când promitea că tandemul PSD-ALDE va schimba „complet” relația stat-oameni de afaceri. „Statul nu trebuie să mai fie agresiv cu firmele”, „oamenii de afaceri trebuie întâi preveniți și apoi pedepsiți”, etc., etc.

Cheltuieli mai mari și noi taxe

Dacă cetățenii de rând par să fi scăpat, cel puțin momentan, de introducerea de noi taxe, precum taxa de solidaritate sau taxa pe produse nocive, pentru firme se anunță un adevărat calvar.

Cel puțin asta spun consultanții fiscali și antreprenorii care au analizat intențiile Guvernului PSD-ALDE în materie de plată a TVA. Ne referim, evident, la noul sistem de plată defalcată a TVA, pe care Cabinetul Tudose l-ar vrea aplicat de la 1 septembrie (opțional, timp de o lună, obligatoriu după), deși proiectul de act normativ de abia a fost făcut public.

Dacă ordonanța va fi adoptată, 300.000 de firme vor trebui să-și deschidă noi conturi la bănci și la trezorerie, vor trebui să-și modifice sistemele informatice pentru a putea ține evidența TVA în timp real, vor trebui să aibă angajați spirt care să nu greșească niciodată (în caz contrar, orice plată făcută greșit va fi sancționată prin luarea de către stat a jumătate din sumă!).

Iar la toată această nebunie să nu uităm că se adaugă și cea a schimbării caselor de marcat (potrivit unui alt proiect al MFP, toți agenții economici - indiferent de mărime - vor trebui să fie dotați, de la 1 mai 2018, cu aparate de marcat cu jurnal electronic, nu pe rolă de hârtie).

Nu este suficient? Aflați că, de la 1 martie 2018, apare o nouă taxă pentru firme și pentru românii deținători de domenii de internet .ro: taxa de înregistrare va fi de 30 de euro, iar cea de mentenanță, de 6 euro/an.

Asta că tot scrie în programul de guvernare PSD-ALDE că va fi redus constant numărul taxelor, tarifelor și comisioanelor, iar populația nu va plăti mai mult de zece taxe.

Cum spunea Ponta, fostul premier și președinte al PSD? „Numai țepe”.

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...