Alegerile fără perdanți. Ce ascunde cea mai anostă campanie electorală

Data publicării:
Liliana Ruse
Liliana Ruse
Jurnalist Digi24
liliana ruse

Cu trei săptămâni înainte de alegeri, candidații la Primăria Bucureștilor duc o campanie electorală discretă, fiecare pe culoarul lui. Nicușor Dan se mândrește cu realizările mandatului care stă să se încheie; Gabriela Firea inundă cu promisiuni (de la continuarea programelor sociale din mandatul său la un aeroport în sudul Capitalei); Cristian Popescu-Piedone s-a dezumflat dramatic, nici vizitele prin piețe nu mai atrag public; Sebastian Burduja își plimbă tricoul turcoaz în locuri care par selectate aleatoriu.

Până la desemnarea candidaților și finalizarea listelor, bătălia pentru București părea a fi cea mai ofertantă din punct de vedere electoral, dar și politic. După ieșirea din cursă a doctorului Cătălin Cîrstoiu, campania a scăzut în intensitate, iar candidații au început să se comporte ca și cum nu ar avea competitori. Nu interacționează între ei și atacurile de campanie nu aduc vreo idee nouă – Nicușor Dan a blocat dezvoltarea orașului, Firea – azilele groazei și pomenile electorale, Piedone – famiglia și Burduja – băiatul lui tata. Nu sunt șanse nici pentru o dezbatere directă între principalii candidați: Nicușor vrea dezbatere doar cu Piedone și Firea, nu și cu Burduja; Firea vrea cu Nicușor, dar nu cu Piedone; Piedone nu vrea să dezbată decât în piețe, în adunări publice; Burduja ar participa la orice dezbatere electorală, pentru că nu el nu are nimic de pierdut. Fiecare dintre ei își face strict calcule electorale (niciunul nu vrea să se confrunte direct cu competitorul cu care împarte același bazin electoral, pentru că riscă să piardă alegători).

La cum arată sondajele, în lipsa unui eveniment bubuitor, toți candidații la București sunt deja câștigători. Nicușor Dan va mai obține un mandat, după toate cercetările sociologice, inclusiv cele ținute la secret de partide. Chiar dacă pierde alegerile la Primăria Generală, Gabriela Firea este și ia câștigătoare în plan politic, în PSD (a fost blocată și umilită de Marcel Ciolacu, a intrat în competiție în ultimul moment și a muncit mult în campanie). Sebastian Burduja își crește notorietatea și își consolidează baza pentru ascensiunea la șefia PNL. Pentru Cristian Popescu-Piedone lucrurile sunt dramatice doar la suprafață. Piedone are șansa de a resuscita un partid mort, al cărui lider de facto, Dan Voiculescu, are planuri mare la prezidențiale și parlamentare, la care se vrea broker de putere ca în urmă cu 20 de ani. În cazul unei performanțe bune la București, Piedone, rămas și fără Primăria Sectorului 5, va fi compensat generos după instalarea noului guvern.

Această strategie electorală este benefică pentru candidați, dar dăunătoare pentru electorat. Există încă un număr mare de nehotărâți și un procent important de alegători care declară că probabil nu vor veni la vot. Ei ar putea fi atrași la urne fie de simpatia pentru un candidat, fie de antipatia pentru celălalt. Chiar dacă nu e dezirabilă pentru un vot rațional, emoția joacă un rol important la alegeri, mobilizându-i la vot pe indeciși sau cei care se simt nereprezentați.

Actuala campanie electorală arată mai mult a obligație decât a competiție reală. Candidații trag fiecare în stilul lui, fără a-și adapta strategiile și acțiunile electorale în funcție de adversari. Alegerile pentru București au devenit rapid o formalitate. Pe fond, asta și sunt. Ele sunt privite de principalele partide drept pregătire pentru adevărata bătălie – alegerile prezidențiale. Adevăratele calcule politice vor începe după 9 iunie. Poate că și din această cauză, campania electorală este atât de anostă. Nimeni nu vrea să ardă punți care s-ar putea dovedi vitale pentru scrutinul prezidențial din septembrie.

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...