Herniile inghinale, tratate cu precizie extraordinară și recuperare fără dureri, prin chirurgie robotică

Data actualizării: Data publicării:
regina maria Articol susținut de Regina Maria
Sursă foto: REGINA MARIA

Herniile sunt afecțiuni foarte frecvent diagnosticate, însă deseori pacienții nu le tratează cu importanță, chiar și când acestea se află într-un stadiu avansat. Motivele principale pentru care aceștia apelează cu greu la tratamentul chirurgical sunt teama unei recuperări dureroase și lente sau complicațiile care pot apărea după operație.

Neglijarea unei hernii prin amânarea unui consult de specialitate și apoi a intervenției, pot duce la agravarea afecțiunii până în punctul în care viața pacientului este pusă în pericol.

Herniile inghinale se numără printre cele mai tratate afecțiuni prin intervenții chirurgicale, la nivel mondial, conform studiului Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study din anul 2019. De asemenea, în Statele Unite ale Americii, în jur de 800.000 de operații se realizează anual pentru tratarea acestei afecțiuni.

Diagnosticul - hernie inghinală bilaterală

Mihai, un pacient cu un stil de viață sedentar și cu obezitate de gradul I, s-a prezentat la Ponderas Academic Hospital după ce a observat, pe măsură ce scădea în greutate, apariția unor mici formațiuni inghinale. Acesta a foat preluat de Dr. Bogdan Smeu, Medic Primar Chirurgie Generală și Chirurg de Excelență în Chirurgia Bariatrică și Metabolică, specializat în chirurgia robotică și laparoscopică.

Cu peste 500 de hernii tratate în cei 20 de ani de activitate, Dr. Smeu realizează intervenții chirurgicale minim-invazive atât laparoscopice, cât și robotice, pentru toate tipurile de patologii abdominale.

Medicul i-a recomandat ecografia de părți moi, cu ajutorul căreia a putut identifica ce fel de țesuturi conțin herniile și cât de urgentă este nevoia de intervenție chirurgicală. În urma rezultatului, Mihai a fost diagnosticat cu hernie inghinală bilaterală, iar deși dimensiunea herniilor era mică și nu necesita operație de urgență, pacientul și-a exprimat dorința de a trata cât mai rapid problema, pentru a elimina disconfortul din timpul activităților fizice.

Cea mai sigură și modernă soluție pentru pacient – chirurgia prin asistare robotică

În timpul consultației, Dr. Smeu i-a prezentat pacientului cele 3 abordări chirurgicale (chirurgia deschisă, intervenția laparoscopică și robotică), explicând în detaliu care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Mihai a înțeles foarte repede care sunt avantajele abordului minim invaziv și a ales, cu multă încredere în recomandarea Dr. Smeu, cea mai eficientă și sigură metodă de tratament – chirurgia robotică. Operația a fost realizată în Centrul de Excelență în Chirurgia Herniilor din cadrul Ponderas Academic Hospital, singurul din România cu acreditare din partea Surgical Review Corporation (SRC) din SUA. Centrul pune pe primul loc siguranța pacientului, iar apoi confortul și calitatea vieții în urma unei intervenții.

„Îi tratăm pe pacienții noștri ca și cum ar fi membri ai familiilor noastre sau în modul în care am dori noi să fim tratați într-un spital”, adaugă Dr. Smeu.

Robotul DaVinci Xi - precizie extraordinară în timpul actului chirurgical

Dacă opțiunea ar fi fost de intervenție clasică, deschisă, herniile ar fi trebuit operate pe rând, existând multe complicații postoperatorii pentru pacient.

Prin intervenția chirurgicală asistată robotic însă, a fost posibilă tratarea ambelor hernii în timpul aceleiași operații. Intervenția a fost realizată cu ajutorul robotului DaVinci Xi, cel mai avansat sistem chirurgical existent, care oferă chirurgului „puteri” de neprețuit și funcționează ca o extensie care îi îmbunătățește gesturile pe care acesta le face intraoperator.

„Avantajul major, cel mai spectaculos al robotului DaVinci XI, este că reușești să vezi tridimensional în interiorul pacientului“, povestește cu entuziasm Dr. Smeu.

„În chirurgia clasică vezi pe măsură ce înaintezi. Robotul DaVinci XI însă, îi garantează chirurgului vedere 3D, avem acces la o anatomie uluitor de precisă și spectaculoasă, foarte mult mărită. Un vas de 1 mm ajunge să se vadă ca unul de 1 cm și, practic, disecția în jurul lui se desfășoară în deplină siguranță. De asemenea, dacă un chirurg mișcă mâna 1 cm, robotul reușește să facă această mișcare de 1 mm. Astfel, medicul poate să acționeze atât de fin cum nu ar putea fi niciodată în realitate”, menționează medicul.

Recuperare rapidă și sigură, fără dureri

Din grijă pentru siguranța și confortul pacientului, la Ponderas Academic Hospital recuperarea postoperatorie începe chiar de pe masa de operație. În ultimii ani, imediat după operație, pacienților li se montează o pompă elastomerică, conectată la branula de pe braț, care administrează fără întrerupere analgezice. Pacienții sunt astfel protejați de instalarea dureriii și de prelungirea unei stări de convalescență, iar aceștia își recapătă mobilitatea mult mai rapid.

În cazul lui Mihai, acesta nu a simțit deloc durere după operație, iar datorită abordului minim-invaziv, a putut merge a doua zi acasă pe propriile picioare, unde și-a reluat activitățile normale. Pacientul s-a prezentat la distanță de o lună de la intervenție pentru control, iar ecografia a arătat o vindecare completă. Recuperarea foarte bună a însemnat că Mihai își putea continua activitățile fără griji, chiar și cele care presupuneau eforturi fizice cu intensitate ridicată.

„Excelența înseamnă calitate și previzibilitate în fiecare etapă: pregătirea preoperatorie completă, apoi antrenamentul pentru a folosi toate tehnicile și echipamentele moderne și în cele din urmă îngrijirea postoperatorie, ca pentru un membru al familiei“, sunt cuvintele Dr. Smeu.

Herniile nu cauzează riscuri foarte mari pentru pacient, dacă acestea sunt diagnosticate și operate la timp. Dr. Bogdan Smeu îndeamnă pacienții care suferă de această afecțiune să depășească frica de intervenția chirurgicală printr-o discuție deschisă cu medicul chirurg.

Există medici și specialiști care își asumă responsabilitatea de a deschide drumuri în medicina românească și există pacienți care alături de medicii lor fac medicina să fie extrordinară. Acolo unde există speranțe minime, găsim echipe medicale dedicate care redefinesc standardele medicale pentru a salva viața pacientului.

De 29 de ani, medicii de la Regina Maria transformă tratamentele în povești de vindecare, unindu-și forțele pentru a scrie pagini noi în cartea medicinei extraordinare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Anca Dinicu este însărcinată. Cum a anunțat actrița că ea și iubitul ei vor deveni părinți: „Mai bine să...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...