Cronica de film „Problema celor 3 corpuri”, sau cum arată o invazie extraterestră „corectă politic” și, mai ales, științific

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0859572477
Scenă din serialul „Problema celor trei corpuri”. Foto: Profimedia Images

Atunci când ne-or invada extratereștrii cei răi, aceștia vor fi extrem de „corecți politic”: exterminarea rasei umane se va face în mod egal, fără a ofensa ori a marginaliza pe cineva. Nimeni nu va fi lăsat în urmă. Nu vor exista niciun fel de discriminări bazate pe religie, sex, rasă, culoare ori convingeri politice, atunci când din farfuriile zburătoare vor țâșni raze laser care ne vor vaporiza în mod egal pe toți, instantaneu. „Problema celor 3 corpuri” vine, în plus, cu o idee deloc absurdă: dacă omuleții verzi din Cosmos disperați după „spațiu vital” ne pun gând rău, ei vor primi chiar o mână de ajutor (cu cinci degete, din care cel mare opozabil) din partea unei veritabile „Coloane a cincea” a omenirii, alcătuită din mase de frustrați, ecologiști fanatici sau persoane pur și simplu convinse că noi, rasa umană, suntem un „cancer” al planetei care trebuie extirpat.

„Problema celor 3 corpuri” poartă semnătura lui David Benioff și D.B. Weiss, producătorii fostului hit planetar „Urzeala Tronurilor”. Serialul se inspiră din cartea cu titlu similar a scriitorului chinez Liu Cixin și este prima parte a trilogiei „Amintiri din trecutul Terrei”, de același autor. Cartea a devenit, la rândul său, un „hit” în literatura SF și a fost distinsă cu cele mai mari premii acordate pentru acest gen literar: premiul „Hugo” și premiul „Nebula”.

Care e „problema celor trei corpuri”? Foarte pe scurt: e o problemă căreia știința modernă nu i-a găsit momentan un răspuns clar. Pe scurt, legea atracției gravitaționale a lui Newton funcționează minunat în prezența a două corpuri. Exemplu: Pământul atrage Luna, dar și Luna exercită asupra noastră o atracție gravitațională (vezi mareele oceanelor, ca să dăm cel mai la îndemână exemplu).

Când ai trei corpuri în același sistem, mișcările acestora sunt mult mai greu de calculat și, implicit, de prezis.

Fix asta pare, la prima vedere, și principala „problemă” a serialului: „planetele” par să se fi aliniat astfel în poziție corectă pentru o producție de succes, doar că „cele trei corpuri” care gravitează în jurul poveștii (Benioff, Weiss și Liu Cixin) tind să conducă, aparent, chiar la problema științifică din titlul poveștii.

Iar rezultatul, cel puțin după primul sezon al serialului (care poate fi urmărit în România pe Netflix) e mai degrabă „fifty-fifty” (în apărarea lui Benioff și Weiss, să nu uităm totuși că inclusiv „Urzeala tronurilor” nu a beneficiat de un prim sezon formidabil).

Știința atât de bine descrisă și explicată în carte e cam fușerită și lăsată în serial cumva în backgroundul acțiunii.

Putem înțelege „adaptarea cinematografică” a unei povești cu personaje și acțiune desfășurată în China (astfel, în serial acțiunea e mutată la Londra, avem oameni de știință occidentali și mai puțin tovarăși academicieni sub atenta îndrumare a Partidului Comunist Chinez), doar că seria nu scapă de clișeele atât de enervante legate de imaginea savantului excentric, fumător de marijuana sau a savantei „mid '30s” care-și dă ochii peste cap în timp ce bea, superior, din pahar. Iar dialogurile nu strălucesc și nu creează niciun fel de emoție („A murit Cutare, vai, ce păcat, era un om bun, trebuie să aflăm misterul”).

Ce ne facem dacă ne trezim într-o zi fără savanți pe planetă? Dacă întreaga știință e aruncată la coș și ne așteaptă 400 de ani de Nou Ev Mediu? Așteptăm să ne invadeze extratereștrii

Premisa care stă la baza firului narativ e cea care dă viață poveștii și te face să „vrei” să te uiți mai departe.

Ye Wenje e o tânără savantă care-și vede tatăl (un mare fizician) ucis de pionierii spălați pe creier al Revoluției culturale a lui Mao. Ajunge să taie bușteni într-un lagăr și beneficiază de șansa de a fi transferată la un „proiect secret” al armatei chineze. Proiectul e un frate geamăn „made in China” al mult mai cunoscutului program SETI („Search for Extraterrestrial Intelligence), prin care oamenii încearcă să ia legătura cu alte civilizații.

Doar că dacă zgândări spațiul cosmic, s-ar putea să primești un răspuns, iar acesta să nu fie deloc unul favorabil umanității. Un avertisment pe care savantul Stephen Hawking ni l-a lăsat deja cu limbă de moarte:

"Dacă extratereştrii ne-ar vizita, rezultatul ar fi mai grav decât atunci când Columb a ajuns în America, cu rezultate nu prea bune pentru amerindieni"

Ye Wenje primește într-o seară un astfel de răspuns, de genul „Nu ne mai căutați, că venim peste voi”. Mesajul vine din partea unei rase extraterestre a cărei planetă se află în mijlocul a trei sori - o situație extrem de delicată care face ca respectiva civilizație să nu aibă o durată lungă de viață, de aici nevoia lor de „a se muta în altă parte” cât mai repede posibil. Preferabil, Pământul - fericitul posesor al unui singur Soare și, implicit, al unui sistem solar mult mai stabil care permite dezvoltarea unei civilizații avansate, pe termen lung.

Doar că Ye Wenje, cu o viață făcută țăndări de comuniști, are o părere foaaarte proastă despre semenii săi: toți cei din jur au trădat-o și umilit-o, toate persoanele dragi au dispărut ori au fost ucise. Prin urmare, decide să dea „SEND MESSAGE”.

Și de aici începe nebunia.

„Trisolarienii” se urcă în navele lor și pornesc chitiți spre noi.

„Invazia” nu e însă una instantă (nu dăm spoilere, aflați resorturile din serial, dacă vreți), cu nave sofisticate care lansează bombardamente de pe orbită. Nu vedem piloți americani eroici care lansează bombe nucleare în nava-mamă, nu apare Morgan Freeman în postura de președinte al Statelor Unite ale Planetei, rostind discursuri îmbărbătoare, cu Casa Albă în ruine și Golden Gate fumegând pe fundal.

Aflăm, încă din primul episod, cum niște savanți - cei mai mari ai planetei - încep să moară. Un fel de „Se7en”, dar cu mecanică cuantică, în care toate particulele o iau razna, acceleratoarele tuturor institutelor de cercetare din lume dau chix, iar știința - așa cum o știm noi - e pur și simplu aruncată la coș.

Vin extratereștrii? Perfect!, par să spună unii dintre semenii noștri, dispuși să-și „trădeze” specia și să salveze planeta, cu condiția ca ei să se numere printre cei „aleși” să supraviețuiască în viitorul Eden al alienilor. Aceștia încep să acționeze pentru a netezi calea extratereștrilor, în vreme ce alții - grupați sub mâna forte a unui Destul de Dubios Securist Planetar, încearcă să organizeze „Rezistența”.

„Problema celor 3 corpuri” încearcă să prezinte, cât mai corect „științific”, cum ar arăta pe bune o invazie extraterestră (și, mai ales, amenințarea unei invazii). Ne face să ne punem niște întrebări legate de „specia” noastră care - da! - își cam distruge cu entuziasm întregul ecosistem care îi permite să trăiască, o specie încă foarte capabilă de atâtea atrocități și crime față de propriii săi semeni. Și care are șansa izbăvirii poate doar în momentele în care ea însăși e amenințată cu extincția - deși nimeni nu vrea să ajungem în situația asta pentru a afla. Cu excepția poate a nefericiților care ar apăsa fără ezitări butonul „SEND MESSAGE” către o civilizație care ne pândește din întunecatul spațiu, cu răbdarea unui prădător cosmic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri