Sindicaliştii din muzee sunt supărați pe declarațiile lui Ciolacu și îi oferă un contract de voluntariat pentru patru ore pe zi

Data publicării:
marcel ciolacu in timpul unei sedinte de guvern
Premierul Marcel Ciolacu. FOTO: Inquam Photos/ Saul Pop

Angajaţii din muzeele din România îi oferă premierului Marcel Ciolacu „oportunitatea culturală de a vizita doar entităţile pentru care Guvernul, în înţelepciunea sa, a considerat că merită o recunoaştere a muncii”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media CulturMedia. Sindicaliștii spun că declarațiile premierului legate de protestul angajaților din muzee „jignesc şi desconsideră profund o întreagă categorie profesională”, potrivit News.ro.

Marcel Ciolacu a spus, în legătură cu protestul sindicaliștilor din cultură care vor să boicoteze Noaptea Muzeelor,că şi el „este nemulţumit de multe, dar nu i-a trecut prin cap să boicoteze nişte copii să viziteze” muzee și că „nu va răspunde la acest șantaj”.

„Pentru această ediţie aniversară a Nopţii Muzeelor, angajaţii din 80% din muzeele publice din România, altele decât cele ce au ca ordonator de credite Ministerul Educaţiei, au hotărît să vă ofere oportunitatea culturală de a vizita doar entităţile pentru care Guvernul, în înţelepciunea sa, a considerat că merită o recunoaştere a muncii”, i-au transmis sindicaliştii lui Ciolacu.

În plus, sindicaliștii „au luat act cu îngrijorare şi consternare” lui Ciolacu, care „jignesc şi desconsideră profund o întreagă categorie profesională - cea a angajaţilor din sistemul public al protecţiei patrimoniului cultural naţional, respectiv din muzeele publice acreditate, conform legii, din România.

„În aceste declaraţii, o premieră tristă în istoria postdecembristă a României, un înalt oficial al statului român instigă la încălcarea prevederilor legale în vigoare referitoare la Codul Muncii, protecţia patrimoniului cultural mobil şi legea voluntariatului şi dezinformează accentuat opinia publică, acuzând un corp profesional de elită de şantaj şi neîndeplinire a obligaţiilor de serviciu”, mai spun sindicaliștii.

Ei sunt nemulțumiți de faptul că au primit creșteri salariale doar angajații din muzeele și bibliotecile din subordinea Ministerului Educației, nu și din celelalte muzee și biblioteci publice.

„Aţi creat situaţii aberante, în care cea mai înaltă treaptă de salarizare din muzeele publice acreditate are salariul de încadrare cu 20 de lei mai mic decât al unui debutant dintr-un muzeu ce are ca ordonator de credite Ministerul Educaţiei! Iar pentru funcţiile similare cu vechime, complexitate a sarcinilor şi încadrare pe cea mai înaltă treaptă profesională, diferenţele de salarizare ajung până la 4000 de lei. De aceea, afirmaţiile dumneavoastră cu privire la şantaj” şi lipsa negocierilor sunt încărcate de neadevăr şi, cel mai elegant spus, bizare şi discriminatorii!”, se mai arată în comunicatul sindicaliștilor.

„Afirmaţiile dumneavoastră, în condiţiile în care evenimentul se desfăşoară după orele de program, sâmbătă şi în timpul liber al personalului din muzee, cu privire la obligativitatea prezenţei personalului, denotă o instigare la muncă forţată şi la grave încălcări ale Codului Muncii, în condiţiile în care sunteţi, sau ar trebui să fiţi, garantul respectării legilor statului român. Iar dacă sunt doar rezultatul unei informări viciate, vă rugăm să verificaţi din surse credibile şi să dispuneţi măsuri, dacă cineva v-a dezinformat”, mai spun sindicaliștii.

Ei îi oferă premierullui „un contract de voluntariat”.

Vă aşteptăm în oricare dintre muzeele publice, pentru 4 ore pe zi, poate aşa veţi înţelege ce presupune munca de gestionare a patrimoniului cultural şi nu veţi mai ieşi în spaţiul public cu afirmaţii de tipul boicotează nişte copii să viziteze muzeele” sau angajaţii să-şi facă treaba pentru care sunt plătiţi”!”, se mai arată în comunicat.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Anca Dinicu este însărcinată. Cum a anunțat actrița că ea și iubitul ei vor deveni părinți: „Mai bine să...
Pro FM
Câți bani primesc superstarurile pentru a cânta la petrecerile celui mai bogat om din India. Katy Perry, pe...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...