SUA a aprobat prima pastilă pentru depresia postpartum. Până acum, medicamentul exista doar sub formă de injecție

Data publicării:
Teenage mum depressed, postnatal depression Seriecvs117021
Studiile clinice au arătat că pilula a ajutat la reducerea semnificativă a simptomelor depresive în decurs de trei zile. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a declarat că zuranolonul, vândut sub numele de marcă Zurzuvae, a fost aprobat ca pastilă administrată o dată pe zi timp de două săptămâni, în tratamentul pentru depresia postpartum. Până acum exista doar o variantă injectabilă intravenos, informează BBC.

Producătorii de medicamente Sage Therapeutics și Biogen au spus că pilula este de așteptat să fie disponibilă în cursul acestui an. Nu a fost încă anunțat niciun preț.

Similar altor forme de depresie, simptomele depresiei postpartum (PPD) pot include tristețe, pierderea energiei, gânduri de sinucidere, scăderea capacității de a simți plăcere sau tulburări cognitive, potrivit FDA.

Se estimează că una din șapte femei prezintă simptome ale depresiei postpartum, în Statele Unite ale Americii.

„Depresia postpartum este o afecțiune gravă și care poate pune viața în pericol, în care femeile se confruntă cu tristețe, vinovăție, lipsă de valoare – chiar și, în cazuri grave, gânduri de a-și face rău lor sau copilului lor”, a spus Tiffany Farchione, șeful departamentului de evaluare și cercetare în psihiatrie din FDA.

„Și, pentru că depresia postpartum poate perturba legătura dintre mamă și sugar, poate avea și consecințe asupra dezvoltării fizice și emoționale a copilului”.

Accesul la un medicament pe cale orală va fi benefic pentru multe femei „care se confruntă cu sentimente extreme și care, uneori, pun viața în pericol”, a adăugat ea.

Studiile clinice au arătat că pilula a ajutat la reducerea semnificativă a simptomelor depresive în decurs de trei zile. Efectul medicamentului a fost menținut la patru săptămâni după ultima doză, a transmis FDA.

Cele mai frecvente efecte secundare la administrarea Zurzuvae pot include somnolență, amețeli, diaree, oboseală, răceală comună și infecție a tractului urinar.

Agenția a spus că etichetarea conține o cutie de avertizare care menționează că Zurzuvae poate afecta capacitatea unei persoane de a conduce și de a efectua alte activități potențial periculoase. Aceasta recomandă pacienților să nu conducă sau să opereze utilaje grele timp de cel puțin 12 ore după administrare.

Sage Therapeutics și Biogen au căutat, de asemenea, aprobarea utilizării zuranolonului pentru tulburarea depresivă majoră (MDD) sau depresia clinică. Cu toate acestea, FDA a spus că medicamentul nu a oferit dovezi substanțiale de eficacitate și a spus că va fi nevoie de un studiu sau chiar studii suplimentare.

Companiile au spus că își evaluează următorii pași.

Sage Therapeutic a spus că a fost „foarte dezamăgită pentru pacienți, în special pe fondul actualei crize de sănătate mintală și a milioane de oameni cu depresie, care se luptă să găsească ameliorarea simptomelor”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri