Omul care a aflat secretul centenarilor spune că nu e nevoie să mergem la sală ca să trăim 100 de ani

Data publicării:
batrani okinawa
Okinawa, cunoscută ca „insula nemuritorilor”, are cea mai mare concentrație de centenari din Japonia. Sursa: captură BBC

Dan Buettner, ciclist și documentarist, și-a dat seama că lumea este formată din cel puțin cinci așa-zise zone albastre, în care un număr mare de oameni trăiește peste 100 de ani, la începutul anilor 2000. Atunci, termenul inventat de demografii europeni Michel Poulain și Gianni Pes a devenit o expresie cunoscută. Buettner spune că centenarii sunt activi și fac mișcare în fiecare zi, dar nu exagerează, potivit Business Insider.

În aceste zone împrăștiate pe tot globul, mulți oameni nu doar că trec de 100 de ani, dar reușesc și să evite demența.

Potrivit lui Buettner, oamenii care locuiesc în aceste „zone albastre” au în mod constant o dietă sănătoasă și, de asemenea, fac mișcare în fiecare zi.
Dar el adaugă că a avut nevoie de mulți ani pentru a pricepe de ce restul lumii înțelege greșit ideea simplă de dietă și exerciții fizice. Nu e vorba de disciplină, spune Buettner.

Hrana acestor oameni se bazează pe plante cultivate local și reprezintă doar aproximativ jumătate din ecuația longevității, estimează Buettner. Restul ține de alegeri sănătoase - și ușoare - transformate în ritualuri instinctive ale vieții de zi cu zi, pentru care oamenii nu trebuie să facă un efort de voință.

Și anume, locuitorii din zonele albastre — Sardinia, Italia; Okinawa, Japonia; Nicoya, Costa Rica; Ikaria, Grecia și Loma Linda, California — fac mișcare constant în fiecare zi și se bazează pe puțin ajutor din partea prietenilor.

„Dacă vrei să trăiești mai mult și să fii mai sănătos, nu încerca să-ți schimbi comportamentul, pentru că asta nu funcționează niciodată pe termen lung. Gândește-te la schimbarea mediului înconjurător”, spune Buettner.

Un oraș care vrea să facă o astfel de schimbare este Albert Lea, din statul american Minnesota.

Municipalitatea a făcut 15 kilometri de trotuare și piste de biciclete pentru locuitori, iar afacerile locale furnizau alimente sănătoase. Oamenii au început să meargă pe jos din ce în ce mai mult și să-și creeze propriile grupuri pentru plimbare. Fumatul a scăzut cu 4% în primii cinci ani ai programului.

„Când am început, acum patru ani, aveam colesterolul și tensiunea arterială crescute”, spunea Al Brooks, membru al consiliului municipal din Albert Lea, în 2015.

Apoi a început să meargă pe jos 4 kilometri în fiecare zi.

„Colesterolul meu este mai scăzut, tensiunea arterială e bună și am slăbit 15 kilograme”, a explicat el.

Dar să te lași de fumat și să faci mișcare pe tot parcursul zilei nu înseamnă că poți să neglijezi mâncarea sănătoasă. Buettner amintește de legumele, verdețurile și uleiurile care sunt atât de populare în „zonele albastre”.

El sugerează să ne bazăm dieta pe plante, inclusiv cele care conțin carbohidrați complecși (cum ar fi fasolea și cerealele integrale), iar deserturile și mancarea de la fast-food să fie o excepție, nu o obișnuință.

„Când vine vorba de longevitate, nu există o soluție pe termen scurt. Nu există nicio pastilă, niciun supliment sau hormon. Dacă nu ai de gând să faci asta timp de ani sau chiar zeci de ani, nici măcar nu are rost să începi”, spune el.

Cartea lui Buettner „Secretele zonelor albastre pentru a trăi mai mult” este plină de rețete vegetariene din fiecare dintre cele cinci zone albastre, dar el spune că nu trebuie să-i cumpărăm cărțile, ci să găsim „5 sau 10 rețete care ne plac”. Apoi, aceste alimente, împreună cu mișcarea constantă și regulată, trebuie să devină o parte integrantă a rutinei zilnice. Puteți chiar să săriți peste sala de sport.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri