Exclusiv Siegfried Mureșan: Georgia riscă să piardă sprijinul UE. Deja a rămas mult în urma Republicii Moldova și a Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
Siegfried Muresan ţine un discurs în Parlamentul European.
Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al grupului Partidului Popular European din Parlamentul European. Foto: Profimedia Images

Continuă protestele violente în capitala Georgiei, unde oamenii sunt nemulțumiți de proiectul de lege al „agenților străini”, după model rusesc. Manifestanții au aruncat cu pietre și obiecte incendiare, iar forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea. În acest context, Siegfried Mureșan, vicepreședintele PPE, a afirmat, la interviurile Digi24.ro că Georgia s-a îndepărat considerabil de Uniunea Europeană și riscă să piardă sprijinul acesteia daca va continua cu „tendințele nedemocratice”.

Protestele au izbucnit după ce parlamentul a anunțat că sprijină un proiect de lege privind "agenți străini", despre care criticii spun că reprezintă o trecere la autoritarism în statul din Caucazul de Sud.

Proiectul, susținut de partidul de la guvernare "Visul Georgian", prevede obligația ca organizațiile care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din afara țării să se înregistreze drept "agenți străini", în caz contrar urmând să fie aspru amendate. Criticii actului normativ spun că este o reminiscență a unei legi rusești din 2012 care a fost folosită de atunci pentru a suprima disidența.

Opoziția a descris-o ca pe o lege în stil rusesc care ar stigmatiza și va pune bariere societății civile și mediei independente din Georgia.

Siegfried Mureșan, vicepreședinte PPE: Georgia a fost un stat care a făcut progrese pe calea apropierii de UE în trecut, dar a rămas în urmă acum. Tocmai de aceea, anul trecut, UE a oferit Republicii Moldova și Ucrainei statutul de state candidate pentru aderarea la UE și nu i-a oferit acest statut Georgiei. Acolo existau deja probleme de anul trecut, iar acum acestea s-au agravat.

Vedem intimidări ale societății civile. Organizații care primesc mai mult de 20% finanțare din exterior, adică multe organizații care se ocupă de libertatea presei, de drepturile omului, care ajută persoanele refuagiate din Ucraina, ar trebui să se înregistreze ca agenți străini, aștfel riscă să fie aspru amendate. Acestea sunt intimidări a unor entități esențiale pentru democrație, nu este deloc în concordanță cu standardele europene și ceea ce autoritățile din Georgia fac periclitează parcursul european al țării.

Georgia a rămas deja în urmă față de Rep. Moldova și Ucraina și riscă să rămână și mai mult în urmă. E foarte clar că ceea ce autoritățile fac nu se bucură de spirijinul oamenilor. Am văzut că oamenii își doresc în proporție majoritară ceea ce iși doresc și cei din Republica Moldova: modernizare la standardele europene, administrație publică competentă, spitale bune, școli bune, un mod de viață european.

Georgia riscă să i se retragă semnificativ sprijinul din partea UE. UE va ajuta în următoarele luni acele state care își respectă angajamentele, cel mai bun exemplu fiind Republica Moldova.

Evident că așteptarea UE este ca oamenii să se poată exprima liber și niciun fel de încercare de intimidare a celor care ies în stradă nu ar fi acceptată de UE. Georgia riscă să i se retragă semnificativ sprijinul. Sper să nu se întâmple asta, pentru că și noi ne dorim în vecinătate state sigure, stabile și prospere, dar am și învățat că trebuie să susținem întărirea instituțiilor statului, ONG-uri, un sistem democratic pluripartinic, iar dacă vor exista tendințe nedemocratice în Georgia, UE va fi nevoită să își reducă sprijinul.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...