Exclusiv Consilierul lui Zelenski: Rusia vrea să creeze prin Transnistria un front sudic, împotriva Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
podoliak digi24.ro
Consilierul lui Volodimir Zelenski a acordat un interviu pentru Digi24.ro, la un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina

Mihailo Podoliak a declarat, într-un interviu pentru Digi24.ro, că Rusia avea în plan nu doar să atace Ucraina, ci și Moldova și alte țări din Europa de Est. El critică totodată indulgența cu care regimul de la Chișinău tratează existența partidelor pro-ruse în Moldova. 

Alexandru Rotaru: Ați spus că Rusia își schimbă metodele de influențare a altor țări. Acum, datorită armatei ucrainene, Rusia nu poate ajunge la Chișinău, cu armată, dar a pus la cale o lovitură de stat. De ce are nevoie Putin de o lovitură de stat la Chișinău acum? Și cât de mult amenință aceste planuri securitatea în regiune? Știm  că Putin a anulat decretul cu privire la politica externă a Rusiei, prin care recunoștea suveranitatea Republcii Moldova, în legătura cu problema Transnistriei.

Mihailo Podoliak: Rusia a abandonat total măștile și și-a arătat fața. Și insist că existența unor enclave criminale, iar Transnistria este o exclavă criminală pe teritoriul Moldovei, garantează calea către escaladarea conflictului în regiunea respectivă. Este calea prin care Rusia încearcă să ocupe teritoriul suveran al altcuiva. Bineînețeles, Rusia mereu a avut planuri pentru a cuceri Moldova. Mereu Putin și-a dorit să distrugă conducerea actuală și să plaseze un guvern marionetă.

Aveți perfectă dreptate, din cauza războiului din Ucraina, Rusia nu a reușit să ajungă militar la Chișinău. Ei au avut planuri pentru a ajunge acolo, după ce ar fi cucerit Nikolaev, Odesa și altele. După asta ar fi intrat prin Transnistria în Moldova, cucerind Moldova.

Noi le-am spus mereu partenerilor noștri că ei nu au în plan să cucerească doar Ucraina. Rusia avea în plan să cucerească multe țări din Europa de Est și să domine Europa în general. Astăzi, înțelegând că pe cale militară nu va putea să se cucerească sudul Ucrainei, ea pierde aici. Rusia va încerca să destabilizeze situația din Republica Moldova pentru a-și atinge două obiective. În primul rând, pentru a distrage atenția Europei, a speria Europa și a redirecționa resursele europene care vor fi direcționate spre a încerca să rezolve problema în Moldova. În al doilea rând, vrea să creeze prin Transnistria un front sudic, împotriva Ucrainei, din această direcție. Noi asta înțelegem.

Președintele Zelenski a transmis datele noastre de intelligence doamnei Sandu și situația este sub control. Rusia, indubitabil, investește mulți bani în partidele pro-ruse din Moldova. Pentru mine, cinstit vorbind, este surprinzător că Moldova se raportează extrem de tolerant la prezența acestor partide, pornind de la faptul că deja de un an este un război al Rusiei împotriva Ucrainei. Trebuie o abordare mult mai dură.

Alexandru Rotaru: Există riscul unui conflict militar în Transnistria și ar ajuta Ucraina Republica Moldova, dacă acest lucru va fi solicitat de Chișinău?

Mihailo Podoliak: Fără îndoială, există tentative de organizare a unor proteste masive a partidelor pro-ruse, cu mai multe componente agresive, cuprinzând luarea cu asalt a clădirilor guvernamentale, chiar în Chișinău, asta este clar. Este, fără îndoială, amenințarea escaladării conflictului militar prin Transnistria, asta este fără îndoială. Tot fără îndoială, dacă conducerea Republicii Moldova se va adresa direct și juridic către președintele Zelenski, Ucraina va lua deciziile necesare pentru a ajuta Moldova. Dar, încă o dată, această inițiativă aparține exclusiv președintei Maia Sandu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...